Udržateľná móda a veci, ktoré sú s ňou spojené

Čo znamená slovné spojenie udržateľná móda? A ako vlastne môže byť móda udržateľnou? Ak vás zaujímajú odpovede na tieto (a nie len tieto) otázky, našli ste správny článok.

Udržateľná móda

V skratke by sa dalo povedať, že udržateľná móda je založená na ekologicky a ekonomicky výhodnom prístupe k odievaniu. Jej základom je výber takého materiálu a spracovania, ktoré nebudú škodlivé ani pre životné prostredie, ani pre ich nositeľa.

Zvoľte kvalitu. Módny priemysel tvorí síce len 2% hrubého domáceho produktu celého sveta, no keď si tieto nevinné dve percentá premietneme do reálnych čísel, zistíme, že sú to až 3 trilióny amerických dolárov, čo už je celkom pekná čiastka. Väčšina z týchto módnych kúskov, nazývaná aj „fast fashion", čiže rýchla móda je pritom vytvorená cielene tak, aby ju poi krátkom období nahradili iné – modernejšie. Oblečenie je lacné a teda aj dostupné, no jeho nosením často prispievame k znečisťovaniu životného prostredia.

Udržateľná móda a veci, ktoré sú s ňou spojené

Udržateľná móda je drahšia ako tá, na ktorú sme zvyknutí z obchodných centier. Je to preto, že je vytvorená z prírodných materiálov, vyrobených na farmách bez chemických prídavkov, ubližujúcich okoliu. Kde teda nakupovať? V súčasnosti sa touto témou zaoberá čoraz viac módnych značiek, ktoré ponúkajú veľké množstvo možností, či už je to bio bavlna alebo recyklované oblečenie z častí látok, ktoré by inak skončili ako odpad. U nás je to napríklad reťažec NOSENE. Okrem toho sú tu taktiež klasické second handy, ponúkajúce oblečenie, ktorému môžete dať druhú šancu.

A pre tých viac kreatívnych je tu ešte jedna možnosť, pokúste sa vyrobiť si svoje vlastné módne kúsky. Niekedy stačí naozaj málo, aby sa zo starého trička stalo nové behom pár minút, stačí len hľadať inšpirácie.

Ak vás táto téma zaujala, určite si pozrite film „The True Cost" - Skutočná cena, ktorý ukazuje všetky problémy sveta módy.

 

Zdroj: https://fashionunited.com/global-fashion-industry-statistics

Foto: Pixabay