Čo ste nevedeli o korunke, ktorú nosí nová Miss Universe

Víťazkou Miss Universe sa pred pár dňami stala Francúzska Iris Mittenaera. Iris je už v poradí tretia Miss Universe, ktorá má tu česť nosiť diamantovú korunku českej výroby v hodnote 300 000 dolárov. Odovzdala jej ju bývala miss Pia Wurtzbach z Filipín.

Keď sa zahľadíte na korunku z dielne českej spoločnosti Diamonds International Corporation, hneď vás napadne, že je niečím netypická. Jej tvar pripomína siluetu jednej mestskej časti New Yorku. Viete akej? Manhattan.

Na jej výrobe pracovalo 10 zlatníkov. Podľa DIC je klenot ručne vyrobený starou klenotníckou technikou, ktorá sa používa pri výrobe šperkov kráľovskými klenotníkmi. Príprava od návrhu až po realizáciu trvala 3 000 hodín. Vsadených je v korunku 311 kusov diamantov, 5 modrých topásov, 196 modrých zafírov, 33 kryštálov a zlato. Celková váha predstavuje 411 g.

Korunku ste mohli vidieť aj v Bratislave na diamantovej výstave „Tanzanit“, ktorá sa uskutočnila v minulom roku. Bohužiaľ, tento šperk ste si vyskúšať nesmeli, bol zamknutý vo vitríne, rovnako ako hviezda výstavy „Malá hviezda Meru".

Foto: DIC

Video: YouTube