Slovenský Bermudský štvoruholník: Záhadné pohorie Tribeč

Bermudský trojuholník, pre niektorých dokonca štvoruholník. Takéto nelichotivé pomenovanie dostalo pohorie Tribeč po tom, ako v ňom už niekoľko desaťročí miznú ľudia. Prečo štvoruholník? Pohorie Tribeč sa nachádza v pomyslenom strede štyroch miest – Nitra, Topoľčany, Partizánske, Zlaté Moravce a práve pri tomto poslednom meste sa stalo čosi neuveriteľné, po niekoľkých mesiacoch sa zjavila jedna z hľadaných osôb. Tak čo, aj vy máte radi záhadné miesta so strašidelnou atmosférou? 

Prípady nezvestných ľudí, ktorí sa vybrali do lesov pohoria Tribeč, patria k najväčším neobjasneným záhadám na Slovensku. Zmizol v nich skúsený lesník či 18-ročné dievča, ale najznámejším sa stal príbeh Waltera Fischera, ktorý pracoval v závodoch známeho obuvníka Baťu a údajne sa raz vybral na osudnú prechádzku k Čiernemu hradu. Odvtedy sa po ňom akoby zľahla zem. Ani po vyhlásení pátrania sa ho policajtom a rodine nepodarilo nájsť až do dňa, kedy sa po niekoľkých mesiacoch sám objavil. Ak vás zaujíma, čo sa s Walterom celý čas dialo a prečo sa nevrátil skôr domov, tak verte, že aj my by sme to sa radi dozvedeli. Waltera našli pri Zlatých Moravciach v zúboženom stave, bol bezvládny, so stratou pamäti a na celom tele mal popáleniny. Už nikto sa od neho nikdy nedozvedel, čo sa stalo, ani ako sa popasoval s krutým počasím, keďže zmizol v zimných mesiacoch. Z Bermudského štvoruholníka sa Walter nespamätal a nakoniec musel byť hospitalizovaný v ústave pre duševne chorých. 

Príbeh Waltera Fischera inšpiroval i známeho slovenského spisovateľa Jozefa Kariku, ktorý na základe neho napísal bestseller Trhlina. Dnes má Trhlina vďaka režisérovi Petrovi Bebjakovi a scenáristovi Tomášovi Bombíkovi filmovú podobu, ktorá spôsobila v kinách hotový ošiaľ, dosiahla najlepšiu premiérovú návštevnosť v histórii a podľa Hospodárskych novín si ju budú môcť pozrieť diváci aj vo Veľkej Británii.

Slovenský Bermudský štvoruholník: Záhadné pohorie Tribeč

Fikcia či realita?

Ani autor bestselleru Jozef Karika netuší, čo v príbehu o Walterovi je pravdivé a čo si ľudia pri rozprávaní tejto legendy jednoducho domysleli. „Je to moja jediná kniha, pri ktorej úprimne neviem úplne presne povedať, kde končí fikcia a začína sa realita. Myslím si, že nejaká časť z toho je mystifikácia, ale kde sa presne tá hranica medzi realitou a fikciou tiahne, to úprimne neviem povedať,“ uviedol autor pre TV JOJ

Jozef Karika sa k námetu na knihu dostal prostredníctvom čitateľa, ktorý ho kontaktoval a porozprával mu o pohorí Tribeč. „Bol to taký desivý príbeh, že som ho proste musel spracovať,“vysvetlil. Spisovateľ si začal overovať informácie, ktoré mu čitateľ poskytol a podľa jeho slov boli mnohé pravdivé. „To je na tom čudné, že nie všetky. Niektoré si myslím, že sú už dotvorené, tá fáma ožila vlastným životom,“ dodal a objasnil, že medzi domácimi kolujú aj verzie, čo mohlo zmiznutia spôsobiť. Jedným z možných vysvetlení sú trhliny v zemi, ktoré mohli byť spôsobené jaskynným systémom a ľudia sa tam mohli prepadnúť. To mohlo tvoriť základ celej legendy o Bermudskom štvoruholníku.  

Slovenský Bermudský štvoruholník: Záhadné pohorie Tribeč

Dychberúca atmosféra

Praskanie konárikov pod topánkami, šuchot lístia či kroky lesnej zveri a, samozrejme, príbehy o nezvestných, robia z miesta ako je pohorie Tribeč lákadlo pre turistov, ktorí dychčia po dobrodružstve. 

Táto oblasť teda určite stojí za preskúmanie. Poteší srdce nejedného cestovateľa, ktorý sa zaujíma o turistiku, prírodu a možno aj pri prechádzke vyrieši záhadu slovenského Bermudského štvoruholníka.  

 

Reprofoto: YouTube/Dva dni v pohorí Tribeč...