Medzinárodný deň puzzle je ideálny na malé precvičenie mozgových závitov

Záľuba, vyplnenie voľného času i mentálne cvičenie, ľudia siahajú po puzzle alebo spoločenských hrách z rôznych dôvodov. Najmä v súčasnosti je to aj jeden z pomocníkov, ako bojujú proti strate sociálneho kontaktu, snažia sa zabaviť, čo potvrdil aj vzrast predajnosti v minulom roku. Kedy inokedy je ten správny čas, ak nie dnes, vytiahnuť si krabicu puzzle a aspoň na chvíľu sa rozptýliť?  

Pri skladaní puzzle ľudia využívajú obe mozgové hemisféry, stimulujú mozog, zlepšujú si pamäť a kognitívne funkcie. Riešenie náročných rébusov im tiež pomáha k psychickému odreagovaniu a pri rodinnej aktivite k prehlbovaniu sociálnych väzieb.

Kvôli pandémii koronavírusu, ktorá poznačila rok 2020, boli niektoré z potrieb ľudí obmedzené, a preto sa ich snažili vynahradiť aspoň chvíľami pri puzzle alebo spoločenských hrách. To potvrdili aj výsledky predaja spoločnosti Piatnik, ktoré minulý rok výrazne vzrástli. Svoje prvenstvo v predaji obhájila legendárna hra Activity, ktorá je vlajkovou loďou spoločnosti. Obľúbené boli aj puzzle, ktoré podľa Jany Karáskovej zo spoločnosti Piatnik Praha, v priebehu lockdownu skoro vypredali.

Podobne ako puzzle bodovali počas minulého roku aj hry, ktoré si vyžadujú istú dávku kreativity a zručnosti v skladaní. „V predaji 3D kovových modelov Metal Earth sme zaznamenali viac ako dvojnásobný nárast. Zákazníkov uchvátili modely zo série Marvel, Star Wars alebo Harry Potter. Výrazný nárast bol viditeľný aj pri origami modeloch Creagami, ktoré zlepšujú jemnú motoriku a sústredenie,“ vysvetlila Jana Karásková. Creagami sú inšpirované japonským umením vytvárať modely zo skladaného papiera, ktoré je v krajine známe už storočia a často sa používa pri relaxácii.  

 

Zdroj: Piatnik

Foto: Piatnik