Čo si možno nevedel o najchladnejšom kontinente?

V tomto chladnom období, kedy väčšina médií hovorí o arktickej zime na Slovensku, sme sa vám rozhodli priniesť zopár zaujímavostí o skutočne studenej krajine, Antarktíde.

 

  1. Na stanici Vostok v Antarktíde, bola zaznamenaná najnižšia teplota na zemi, mínus 89,2 stupňov celzia. Tu by už veru ani otepľovačky zo silvestrovskej lyžovačky a pletený sveter od babky nepomohli.
  2. Až 99% územia tejto krajiny pokrýva ľad.
  3. Technicky sa Antarktída nachádza v každom časovom pásme.
  4. Ak chceš vidieť polárneho medveďa, odporúčame navštíviť Arktídu či Kanadu. Na Antarktíde ich totiž nenájdeš.
  5. Chceš sa uchádzať o prácu na Antarktíde? Nuž, ak máš tuhý korienok a necháš si odstrániť zuby múdrosti aj slepé črevo, len smelo do toho.
  6. Výstižný názov Freeze ´Em All dala svojmu koncertu na Antarktíde Metallica. Stala sa tak prvou kapelou ktorá odohrala koncert na všetkých kontinentoch. A stihli to počas jedného roka!
  7. Ak by ste sa strojom času vrátili o 53 miliónov rokov dozadu a rozhodli sa navštíviť Antarktídu, pozdĺž jej brehov by ste našli palmy. Priemerná teplota tam vtedy bola až plus 20 stupňov.
  8. Súčasťou stanice McMurdo, najväčšej komunity v Antarktíde, je aj hasičský zbor. Predpokladáme však, že slúži viac na odhŕňanie snehu ako na hasenie požiarov.
  9. Až 70% všetkých zásob sladkej vody na Zemi má práve Antarktída.
  10. Do roku 1820 nebola Antarktída považovaná za kontinent, ale len za zhluk ostrovov.
  11. Najsuchšie miesto na svete, Dry Valleys, sa nachádza práve v Antarktíde.