Orava - región, ktorý čaká na objavenie

Slovensko s jeho bohatou históriou skrýva veľa krásy mnohokrát človeku rovno pod nosom. Každý región má svoje čaro a aj pri hraniciach s našimi severnými susedmi sa jeden z nich rozprestiera. Je to Orava, v celej svojej kráse čakajúca na netušiacich Slovákov, aby ju navštívili a spoznali jej zákuti. A pritom si aj užili veľa zábavy... Rekreácia a dovolenka tu čaká na každého, kto túži po oddychu od ruchu každodenného života v mestách.

Každý z nás pozná miesto, s ktorým sa mu spájajú krásne spomienky a kam sa vždy rád vráti. Takýmto miestom je pre mňa Orava, ktorá bola prvé tri roky života mojím domovom. Teraz sa tam tiež cítim ako doma, aj napriek tvrdšiemu prízvuku a i keď som zvyknutá na iný život. Veľmi rada tu prechádzam po lese, preskúmavam každé zákutie života na dedine alebo sa tu len tak poflakujem.

Príroda

Oravské lesy mali pre mňa  vždy čaro. Krásne polia, chutné lesné jahody, krištálovo čisté potôčiky... A keď sa vydarí počasie, , tak vidno na oblohe nádherne žiarivé hviezdy, pri ktorých môžeme uletieť do sveta fantázie a snov.

Orava - región, ktorý čaká  na objavenie

Pamiatky

Ani sa to nezdá, ale na Orave je toľko pamiatok, že ani ja sama o mnohých neviem. Predstavujem vám tri z nich, ktoré sú podľa mňa najviac lákavé.

  • Oravský zámok, kde sa natáčal aj film Láska na vlásku.
  • Múzeum oravskej dediny pre tých, ktorí by sa radšej vžili do života a práce Oravcov v minulosti.
  • Oravská priehrada so Slanickým ostrovom umenia, na ktorý sa dá dostať loďkou.

A toto je len minimum z pamiatok Oravy.

Rekreácia a zábava 

Orava ponúka zábavu na všetky ročné obdobia. V zimnom období na Oravu rozhodne nechoďte bez lyží alebo snowbordu a naopak cez leto sú veľmi obľúbené vodné športy na Oravsej priehrade. Ak sa chcete zrekreovať, tak určite neobíďte aquapark v Oraviciach či Dolnom Kubíne. A kto pohŕdne dobrou opekačkou na chate alebo na záhrade u známych? Ja teda určite nie.

Orava - región, ktorý čaká  na objavenie

Jedlo

Keď sa povie Orava, čo iné nám v súvislosti s jedlom napadne, ak nie korbáčiky? A k tomu ešte aj čerstvé, domáce a priamo od výrobcu.

Možností na Orave je neúrekom, len treba urobiť krok smerom von. Domáci nikdy nepohŕdnu dobrou zábavou a určite medzi seba príjmu aj vás. Bude vaša najbližšia dovolenka práve tu?

Orava - región, ktorý čaká  na objavenie