Slovensko dnes opäť pôjde k volebným urnám

Štvrtá májová sobota sa na Slovensku nesie v znamení volieb do Európskeho parlamentu. Od siedmej hodiny rannej do večera do 22-tej si občania volia štrnástich europoslancov.

Vybrať si ich môžu z 31 politických subjektov. hlasovať u nás môže takmer 4 a pol milióna voličov. Ide nielen o našincov, ale aj o cudzincov, ktorí majú u nás trvalý pobyt. Museli však požiadať o zápis do voličských zoznamov.

Odvoliť budú môcť aj ľudia, ktorí sú hospitalizovaní v nemocniciach. Požiadať o to ale musia zdravotnícky personál, ktorý im následne zabezpečí prenosnú volebnú schránku. V týchto voľbách svoje voličské právo môžu uplatniť aj ľudia vo výkone trestu, potrebujú však hlasovací preukaz. Rovnako ako každý, kto nebude v deň volieb v mieste svojho trvalého bydliska.

Otázkou je, koľko Slovákov si cestu k urnám nájde. V posledných eurovoľbách v roku 2014 sme totiž spomedzi krajín EÚ mali najnižšiu účasť, hlasovať prišlo iba 13,05 percenta voličov. Výsledky volieb budú známe po uzatvorení volebných miestností v Taliansku, čo bude v nedeľu po 23-tej hodine večer.

 

Ilustračné foto: Študentské noviny