Príbeh skupiny Queen ožil vďaka filmu Bohemian Rhapsody

Film Bohemian Rhapsody zbiera v Európe samé pozitívne ohlasy napriek tomu, že v Amerike boli kritici prísnejší. Hudobné dráma o vzniku a sláve skupiny Queen je už teraz najviac zarábajúca hudobná biografia. A to jeho zisky ešte ani zďaleka nie sú ukončené.

Najvýraznejšími prvkami filmu sú príbeh a hudba. Pravdepodobne nepoznám nikoho, kto by nemal rád skupinu Queen alebo aspoň nejaké ich piesne. Príbeh zachytávajúci Queen od začiatku po jej koniec je plný menších zvratov. Najviac zaujme fanúšikov, ktorí nie sú úplne skalní a nevedia presné detaily, pretože v niektorých drobnostiach sa film odkláňa od skutočnosti. Je nevýhodou, že zachytáva iba 15-ročné obdobie, a preto sa niektorým veciam nevenuje podrobne. Najväčším ťahúňom deja je, samozrejme, postava Freddieho Mercuryho. Rami Malek hrá Freddieho presvedčivo v každom detaile a v každom období jeho života. Je to Malekova prvá veľká úloha a od premiéry sa hovorí o (minimálne) nominácii na Oscara. Ben Hardy (Roger Taylor), Gwilym Lee (Brian May) aj Joseph Mazzello (John Deacon) stvárňujúci ostatných členov skupiny síce nepodávajú zlý výkon, ale nie sú až takí výrazní. Podobajú sa so skutočnými predstaviteľmi skupiny a dokopy vytvárajú dobrú partiu. Pomer pozornosti diváka, ktorý dostávajú ostatní herci a Rami Malek je porovnateľný s tým, akú mal Freddy Mercury a ostatní členovia skupiny.

Príbeh skupiny Queen ožil vďaka filmu Bohemian Rhapsody

Homosexualita Freddieho Mercuryho nie je nosnou témou. Najprv je jemne naznačená, potom už i zásadne ovplyvňuje dej a nakoniec Freddie zomiera na HIV. Tvorcovia sa snažíli, aby bol film opatrný a korektný. To sa mi na ňom páčilo. Hudba skupiny Queen je v tomto prípade určite dôležitejšia ako sexuálna orientácia frontmana. Možno by sa tam pre niektorých hodila kontroverzia a extravagancia, ktorá by lepšie vystihovala Freddieho. V roku 2010 sa zvažovalo nad tým, že by Freddieho vo filme o Queene stvárnil Sacha Baron Cohen (Borat). Film by sa však viac zameriaval na samotného Mercuryho ako na kapelu. Podľa Stephena Frearsa, ktorý mal film režírovať, by Cohen chcel odvážny a kontroverzný film s množstvom nahoty. Táto myšlienka sa nepáčila členom skupiny Rogerovi Taylorovi a Brianovi Mayovi, ktorí mali slovo aj pri tomto filme.

Film Bohemian Rhapsody je podľa môjho názoru rovnako vydarený ako pieseň s rovnakým názov, hoci sa to každému nemusí zdať od začiatku. Je však jasné, že už teraz má celosvetový úspech. Napriek tomu, že má viacero chýb, vďaka nestarnúcej hudbe skupiny Queen ich bolo ľahké ignorovať. Čerešnička na záver v podobe koncertu Live Aid upevní dojem. Po jeho konci mi nenapadalo nič iné ako superlatívy.

 

Foto: Reprofoto/YouTube