Stredoškoláci v tom majú jasno. V paláci by chceli Čaputovú

Ak by v druhom kole prezidentských volieb rozhodovali stredoškoláci, prezidentkou by sa stala Zuzana Čaputová, a to s výrazným náskokom pred svojím oponentom Marošom Šefčovičom. Ukázali to výsledky simulovaného druhého kola volieb.

Až 74,2 % všetkých zúčastnených študentov stredných škôl by dalo hlas Zuzane Čaputovej a Maroš Šefčovič by získal iba 25,8 % platných hlasov. Ukazujú to výsledky simulovaných volieb, ktoré sa od 18. do 20. marca uskutočnili v 54 mestách a obciach na celom Slovensku. Volilo v nich viac než 31 000 voličov zo 128 stredných škôl a gymnázií, ktorí boli starší ako 15 rokov. 

Simulované voľby zorganizovalo na stredných školách a gymnáziách občianske združenie Pre stredoškolákov. Toto združenie už predtým organizovalo aj simulované študentské voľby do orgánov samosprávnych krajov v roku 2017, študentské komunálne voľby v roku 2018 a prvé kolo tohtoročných prezidentských volieb. Najbližšie plánuje OZ pre študentov zorganizovať aj simulované voľby do Európskeho parlamentu.

 

Foto: studentskevolby.sk