Čaká nás týždeň prepletený štátnymi sviatkami a prázdninami

Základoškoláci a stredoškoláci majú dôvod na radosť, do školy nepôjdu s výnimkou jedného dňa týždeň. O niečo horšie to majú študenti vysokých škôl a pracujúci, ale aj oni si počas nasledujúceho týždňa oddýchnu. 

Na prelome októbra a novembra sa na Slovensku oslavuje obdobie známe ako Dušičky a s ním je spojené voľno v práci i v škole. Základoškoláci a stredoškoláci majú od stredy 31. októbra 2018 do nedele 4. novembra 2018 jesenné prázdniny, ale do školy nepôjdu takmer celý týždeň.

Tohtoročnou novinkou je totiž jednorázový štátny sviatok 30. októbra 2018. Oslavovať sa bude pri príležitosti stého prijatia Deklarácie slovenského národa z 30. októbra 1918 v Turčianskom Sv. Martine, ktorou sa Slováci prihlásili k sebaurčovaciemu právu národov. Deklaráciou zároveň ustanovili Slovenskú národnú radu ako jedinú predstaviteľku oprávnenú vystupovať v mene slovenského národa. Žiaci základných a stredných škôl sa preto budú učiť iba v pondelok.

Študentov univerzít a všetkých pracujúcich čakajú počas nasledujúceho týždňa oficiálne iba dva voľné dni. Tohtoročný jednorázový štátny sviatok v utorok 30. októbra 2018 a tradičný Sviatok všetkých svätých, deň pracovného pokoja, ktorý bude vo štvrtok 1. novembra 2018. 

Pracujúcim sa preto oplatí siahnuť po dovolenke. Ak si z nej vyčerpajú tri dni, môžu ostať doma celý týždeň. Rovnako môžu uvažovať aj vysokoškoláci v prípade svojich absencií, vďaka vynechaniu troch školských dní by sa počas týždňa nemuseli objaviť ani na jednej prednáške. 

 

Foto: Pixabay