Česi masívne demonštrovali a požadovali demisiu premiéra Babiša

Česi dnes na hromadných demonštráciách požadovali odstúpenie svojho premiéra Andreja Babiša. Najmasovejšie stretnutie nespokojných občanov bolo v Prahe, ale tisícky ľudí protestovali aj v ďalších mestách.

Ľudia na námestiach kričali heslá ako "demisia", "hanba", "nie je nám to jedno" či "odstúpiť". Demonštranti priniesli aj transparenty, na ktorých obviňovali premiéra Andreja Babiša z klamstva a vyzývali ho, aby sa svojej funkcie okamžite vzdal.

Česi masívne demonštrovali a požadovali demisiu premiéra Babiša

Dôvodom masových demonštrácií je video, ktoré natočili investigatívni reportéri Sabina Slonková a Jiří Kubík z portálu Seznam Správy. Novinári v ňom ukazujú, ako vypátrali strateného syna českého premiéra, ktorý pred skrytou kamerou rozrozprával príbeh o tom, ako ho uniesli a ako si matne spomína na to, že v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo niečo podpisoval, ale nevedel čo.

Práve v tejto kauze je Andrej Babiš mladší kľúčovou postavou. Jeho otec mal chcieť, aby zmizol z Českej republiky kvôli policajnému vyšetrovaniu dotácií pre farmu Čapí hnízdo, uvádza spravodajský portál ČT24. Po uverejnení reportáže sa Andrej Babiš mladší vyjadril, že by chcel byť v telefonickom kontakte s vyšetrovateľmi. 

 

Foto: Petra Piknová