Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

Deň Zeme, ktorý v kalendári miesto 22. apríla, je o chvíľu tu. Nezabudnime na neho ani kvôli veľkonočným sviatkom a prispejme k lepšiemu životu na našej planéte!

Starostlivosťou o životné prostredie, dbáte nie len o našu prírodu, ale predovšetkým o váš život. Je to miesto, kde rastieme, pracujeme, tvoríme, ŽIJEME! Preto je pochopiteľné, že musíme robiť všetko, čo je v našich silách, aby sme zabránili jej poškodzovaniu. Stav našej Zeme je alarmujúci a je dôležité, aby sme začali robiť rázne zmeny v našom správaní voči nej. Dodržiavanie nasledujúcich zásad je povinnosťou v snahe ozdraviť jej stav alebo prinajmenšom zamedziť jej ďalšiemu znečisťovaniu.

1. Odpadky hádžte na miesto na to určené

Vedeli ste, že jedna tona zrecyklovaného papiera ušetrí dve tony dreva? Alebo, že z piatich sklenených fliaš môžete mať jednu vázu? Stačí, ak jeden odpadkový kôš vymeníte za štyri: papier, sklo, plast, kov. Svet je dnes plný environmentálnej osvety a ekologickej spotreby, ale stále veľké množstvo populácie netuší, ako správne separovať. V mestách a na dedinách sa pri triedenom odpade nachádzajú tabulky, aké smeti, do ktorého koša treba hodiť. Je na vás, či sa rozhodnete stráviť pár minút čítaním týchto údajov alebo budete ľahostajní voči prírode a prostrediu, v ktorom žijete a odpad zahodíte do prvého kontajnera, ktorý nájdete.

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

2. Látkové vrecká namiesto mikroténových sáčkov

Podľa webového portálu rezortu Ministerstva životného prostredia Slovák ročne spotrebuje približne 466 plastových tašiek. To je zhruba dva a pol miliardy pre celé Slovensko! Našťastie si už ľudia začínajú uvedomovať vážnosť tejto situácie a na trh sa dostávajú alternatívne druhy tašiek z rôznych syntetických materiálov. A výber je naozaj bohatý!

Možnosť nakupovať ekologicky ponúka Zuzana Dutková. Práve jej talent šiť ju priviedol k nápadu vyrábať vrecká z použitých vecí, ktoré sú šetrné k životnému prostrediu. Sama však priznala, že šiť vrecká nebol nikdy jej zámer. Jednoducho sa k tomu dostala prirodzenou cestou a dnes je o ne veľký záujem. Pod konceptom Dutka vyrába vrecká, tašky, utierky, uteráky, vreckovky a iné produkty prevažne na domáce účely. Okrem toho tiež organizuje rôzne eventy ako SWAP, kde si ľudia môžu navzájom vymieňať oblečenie, ktoré už nevyužívajú, ale aj rôzne workshopy a prednášky pod hlavičkou Inštitútu pre rozvoj udržateľnej módy.

Ďalšími priekopníčkami vo svete ekologického myslenia sú Mirka a Alenka, dlhoročné kamarátky a mamičky na materskej. Ich projekt TUTO vznikol, keď si Mirka kúpila singerku a ušila sáčok zo starej záclony. Alenka jej poradila ako tento „vynález“ rozšíriť medzi ľudí a TUTOsáčky boli na svete. Momentálne ponúkajú dva druhy vreciek po dva kusy: čisto biele a zeleno-oranžové. Všetky sú z recyklovaného materiálu, netoxické a bez plastu a my im môžeme byť len vďační, že takouto skvelou myšlienkou propagujú zodpovednosť k životnému prostrediu.

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

3. Šetrite vodou

Sladká voda, ktorá ako jediná môže byť využitá ako pitná, predstavuje len 3% celkového objemu vody na Zemi. Z toho 2% sa nachádza v ľadovcoch a nám tak ostáva 1% z celkových zásob vody na Zemi. Strašidelné? Oveľa hrôzostrašnejšie je, že ľudia si stále neuvedomujú závažnosť tejto situácie a veselo plytvajú vodou hoci tieto zásoby sa každý rok znižujú. Podľa prieskumov Svetovej zdravotníckej organizácie bude mať polovica populácie do roku 2025 vážny nedostatok vody. Potrebné je preto konať hneď. Väčšina z nás si neuvedomuje, koľko vody za deň prečerpá a mnohokrát to robíme aj bez nášho vedomia. Ruku na srdce, koľkokrát ste nechali kohútik zapnutý počas umývania zubov? Namiesto tohto nerozumného plytvania, naberte si vodu do malého pohárika, ktorým si vypláchnete ústa. Spotrebujete tak menej vody, ako keď vám voda tečie do dlaní, no aj mimo nej. Ďalším veľmi účinným spôsobom šetrenia vody je vymeniť pohodlnú vaňu za sprchu. Samozrejme, že teplý kúpeľ po náročnom dni v práci alebo v škole padne vhod, ale myslite na to, že zatiaľ, čo vy si vychutnávate teplú vodu, ľudia na druhom kraji sveta nemajú, čo piť. Každodenné kúpania vo vani skúste nahradiť kúpaním raz za týždeň. Nielenže budete ekologickí a zodpovední voči prírode, ale takto sa budete na kúpeľ tešiť viac.

4. Povedzte stop zbytočným plastom

Pozrite sa okolo seba a zistíte, že uvidíte minimálne päť vecí vyrobených z plastov. Produkcia plastov dosahuje enormné rozmery, a pritom práve plasty predstavujú najzávažnejšiu hrozbu pre životné prostredie. Do roku 2050 má v mori plávať viac ton plastu ako rýb. Proti jeho výrobe však vieme bojovať a v poslednej dobe sa na verejnosť dostáva výroba produktov z alternatívnych materiálov. Medzi takéto produkty patria napr. zubné kefky z bambusu, dreva alebo hliníka. Zbytočný plast na kefke nie je potrebný a zmena materiálu vôbec neovplyvní jej účel. Deťom namiesto plastových hračiek, ktoré sú navyše nezdravé, pretože mnohé obsahujú látky ftaláty a ťažké kovy nepriaznivo vplývajúce na ľudský organizmus, kúpte hračky z dreva, papiera, textilu a iných prírodných materiálov. V reštaurácií alebo na drinku odmietnite plastové slamky a radšej si vezmite zo sebou svoje vlastné kovové alebo bambusové slamky. Sú malé, šikovné, určené na viac použití a môžete ich jednoducho čistiť kefkou. Inou alternatívou sú aj kompostovateľné slamky z bio plastu alebo bambusu. Ďalšou účinnou metódou ako znížiť podiel plastov na Zemi je použiť veci viackrát. Nádoby od zmrzliny, menšieho ovocia, fľašky, tégliky od jogurtov, to všetko sa dá opätovne využiť. Z mnohých plastových výrobkov sa dajú vytvoriť zaujímavé predmety a vy môžete zapojiť aj deti, ktoré sa určite zabavia vymýšľaním rôznych kreatívnych výtvorov. Vždy sa dajú urobiť malé kroky k veľkej zmene, stačí len použiť trochu fantázie.

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

Deň Zeme sa blíži – 5 tipov ako žiť ekologicky

5. Nenakupujte, vymieňajte!

Aj vám sa už stalo, že ste si pri pohľade do šatníka povedali, že si nemáte čo obliecť? Namiesto toho, aby ste hneď bežali do obchodu a vymetali jeden butik za druhým, zbehnite radšej na SWAP. Akcie počas, ktorých spoznáte nových ľudí, získate nové kúsky do svojej skrine, zbavíte sa nepotrebného oblečenia a čo je najdôležitejšie – pomôžete prírode! Častokrát si neuvedomujeme, že aj na produkciu módy sa spotrebúva obrovské množstvo energie, nehovoriac o fast fashion, kedy oblečenie vyrábajú ženy a deti v zanedbaných podmienkach za minimálnu mzdu. Práve akcie ako SWAP ponúkajú ekologickejší spôsob získavania „staronového“ oblečenia. Rovnako ekologickým riešením je nakupovanie v second-handoch. Veci, ktoré si tu môžete zakúpiť sú mnohokrát nepoužité, len sa pre menšiu chybu nedostali do predaja. Viaceré „sekáče“ tiež dávajú časť zo zárobku na rôzne charitatívne či environmentálne aktivity. No a pre tých kreatívnejších je tu možnosť vyrobiť si oblečenie doma a na mieru! Nielenže budete mať lepší pocit z toho, že ste ušetrili životné prostredie od zbytočného plytvania, ale budete sa môcť pochváliť vlastnoručnou prácou!

 

Foto: lesmedium.sk, ochodnica.sk, elisette.sk, tutoeko.eu, indiamart.com, etsy.com