Dnes je voľno, pretože pred 73 rokmi sa stala významná vec

Celý svet si dnes pripomína výročie víťazstva nad fašizmom a nacizmom. Druhá svetová vojna sa v Európe skončila presne pred 73 rokmi. 

Od roku 1996 je ôsmy máj na Slovensku dňom pracovného pokoja. Všetky krajiny sveta si v tento deň pripomínajú porazenie hitlerovského Nemecka, ktoré druhú svetovú vojnu rozpútalo 1. septembra 1939 napadnutím Poľska. 

Agresor v prvých rokoch vojny dosahoval víťazstvá, ale na prelome rokov 1941 a 1942 prehrali fašisti v bitke o Moskvu a to znamenalo obrat vo vojne v prospech ZSSR a jeho spojencov Veľkej Británie a USA. Ešte výraznejším obratom bola v roku 1943 bitka o Stalingrad, po ktorej západné veľmoci začali obmedzovať rozpínavosť fašistickej moci a teroru.

Po samovražde Adolfa Hitlera 30. apríla 1945 bolo Nemcom jasné, že kapitulácia je nevyhnutná. Podpísaná bola o týždeň neskôr, 7. mája 1945, o 02.41 h v sídle štábu západných spojeneckých vojsk v Remeši. Okrem predstaviteľov Nemecka ju podpísalo ešte osem spojeneckých generálov zo ZSSR, Veľkej Británie, USA a Francúzska. Sovieti však požadovali, aby sa akt podpisu zopakoval v noci z 8. na 9. mája 1945 v sídle sovietskeho štábu v Berlíne-Karlhorste.

Keďže v čase podpisu bolo vo vtedajšom ZSSR pre časový posun už 9. mája, Rusi si pripomínajú deň víťazstva nad fašizmom o deň neskôr. Zvyšok sveta si ho pripomína prevažne 8. mája. Podľa rezolúcie Valného zhromaždenia OSN z roku 2004 sú 8. a 9. máj vyhlásené za Dni spomienok a zmierenia na počesť všetkých, čo zomreli v čase druhej svetovej vojny. 

Najväčšie oslavy výročia má dodnes Rusko, kde sa pri príležitosti porazenia fašizmu konajú veľké vojenské prehliadky. Na sprievody sa tam aj bežní občania pripravujú niekoľko týždňov vopred a v deň osláv sú ulice, po ktorých prechádza sprievod, zaplnené do posledného miesta. 

 

Foto: Michal Eger