Najprv Alexandrovci, teraz George Michael

Zo sveta nám aj počas vianočného obdobia prichádzajú smutné správy. Ešte sme sa nespamätali z pádu lietadla, v ktorom sa nachádzalo niekoľko členov zo súboru Alexandrovci a už smútime nad smrťou speváckej legendy Georga Michaela.

 

Svet ohromila ich veľkoleposť

V nedeľu sa zrútilo do vôd Čierneho mora vojenské lietadlo. Na jeho palube bolo 92 ľudí vrátane 64 členov armádneho súboru Alexandrovci. Alexandrovci leteli do ruskej základne v Sýrii, kde mal mať spevácky zbor novoročný koncert.

Súbor vystupoval od októbra 1928 zo začiatku len s 12 spevákmi, dvomi tanečníkmi, jedným harmonikárom a recitátorom. Viedol ho národný umelec Alexander Vasiľjevič Alexandrov. Po smrti zakladateľa súboru sa jeho meno dostalo do oficiálneho názvu zoskupenia. Alexandrovci sa postupne rozrastali až dosiahli niečo vyše 180 členov. Na Slovensku vystupujú pravidelne a aj na rok 2017 majú naplánovaných niekoľko vystúpení. Srdcia Slovákov si určite získali aj pesničkou Na kráľovej holi, ktorú zaspievali po slovensky.

Bez jeho pesničky si Vianoce nevieme predstaviť

Už v noci sa svetom začala šíriť nepríjemná správa, že autor jednej z najznámejších vianočných piesní Last Christmas George Michael zomrel. Britský spevák sa dožil 53 rokov a zatiaľ nie je potvrdené, čo bolo príčinou jeho smrti, aj keď podľa manažéra Michaela Lippmana to bol infarkt.

George Michael, vlastným menom Georgios Kyriacos Panayiotou sa narodil 25. júna 1963 v Londýne. So svojou speváckou kariérou začal už v skorom veku, keď v roku 1981 založil spolu s Andrewom Ridgeleym duo Wham! Ich album, ktorý vydali o dva roky zožal veľký úspech a nesmrteľnými sa stali skladby Freedom alebo Wake Me Up Before You Go Go. V roku 1986 sa George Michael rozhodol ísť vlastnou cestou a stal sa z neho sólový spevák. Toto rozhodnutie určite neoľutoval, pretože si na svoje konto mohol napísať ďalšie slávne skladby. Určite poznáte One More Try, Farher Figeru alebo Monkey.

Svet nesmúti preto, že umreli slávni ľudia. Trúchli za ľuďmi, čo ho robili lepším. Alexandrovci išli spríjemniť vianočné sviatky vojakom, ktorí nemohli byť so svojimi rodinami. Last Christmas je súčasťou Vianoc. Samozrejme, ani iné pesničky Georga Michaela nezostali a ani nezostanú bez povšimnutia.

 

Foto: Facebook