Psychologička radí: Deti by počas prázdnin nemali dobiehať učivo

O dva mesiace sú tu letné, dvojmesačné prázdniny. Psychologička vyzýva rodičov, aby sa počas prázdnin nepridržiavali plánov. „Aj keď je vytvorenie rutiny a štruktúry pre deti a mladých ľudí mimoriadne dôležité, najmä v tomto čase potrebujú deti aj určitú úroveň flexibility. Odreagovaniu môžeme napomôcť napríklad striedaním aktivít odlišného zamerania,“ vysvetľuje školská psychologička Michaela Artemiou. 

Pozor na mobil a počítač  

Počas prázdnin hrozí, že deti strávia pred televízorom, počítačom či tabletom nadmerné množstvo voľného času. Svetová zdravotnícka organizácia odporúča pre deti do päť rokov, aby netrávili pred obrazovkou viac ako hodinu denne. Je niekoľko alternatív k pozeraniu televízie alebo hraniu videohier - hrať sa a ideálne hrať sa spolu s dieťaťom, čítanie, kreslenie, počúvanie hudby alebo zatraktívnenie každodenných aktivít. Záleží od veku a osobnosti dieťaťa,“ hovorí školská psychologička Artemiou. Odborníčka na spoločenské hry zo spoločnosti Piatnik Štěpánka Zoubková zároveň dodáva, že ak máte doma dieťa staršie ako päť rokov určite ho môžete zabaviť hádankami. „Rodičia sa stále môžu vrátiť ku klasickým hrám. Pre deti od piatich rokov môžu byť prospešné hry s hádankami, ktoré rozlúštia pomocou logického myslenia,“ dodáva odborníčka na spoločenské hry. 

Čo so zameškaným učivom? 

Mnohí žiaci aj tento rok skončili pre koronavírus v karanténe, či bojovali s infekčnou chorobou. Rodičia však podľa odborníkov robia chybu, že deťom prikážu to, aby sa venovali zameškanému učivu. Podľa psychologičky by však nad knihami počas prázdnin nemali sedieť. „Učenie sa dištančným spôsobom je pre deti v každom veku samo o sebe náročné, nielen kvôli zvýšenému tlaku na koncentráciu pozornosti, ale aj na samoštúdium. Očakávať tak od detí schopnosť súčasného dovzdelávania sa v zameškanom učive by nebolo správne,“ hovorí psychologička Michaela Artemiou. 

Bez motivácie to nejde 

„Pre deti sú dnes vhodné aj takzvané dynamické hry, pri ktorých nemôžu chýbať šikovné ruky či rýchle rozhodovanie sa. Pomocou hier sa rozvíjajú rýchle reakcie, zároveň sa deti viac dokážu  sústrediť,“ vysvetľuje Štěpánka Zoubková. Podľa psychologičky by rodičia mali deti motivovať k tomu, aby strávili svoj voľný čas zmysluplne. „Je tiež vhodné si aj počas prázdninových dní nájsť náhradu za fyzickú aktivitu, ktorá je súčasťou bežnej škôlky alebo školy a nechať svoje dieťa, aby pomohlo pri rozhodovaní o týchto aktivitách. Je tak väčšia šanca, že sa do nich zapojí s motiváciou,“ uzatvára tému školská psychologička.