Slováci opäť demonštrovali za slušnú krajinu

Už desiatykrát od februára tohto roka vyšli Slováci do ulíc, aby poslali politikom jasný odkaz. Tentokrát sa tak stalo symbolicky v piatok 16. novembra, teda v predvečer výročia Nežnej revolúcie. 

Slušné Slovensko žiadali občania v Bratislave, Banskej Bystrici, Košiciach, Prievidzi, Žiari nad Hronom, Žiline, Leviciach a Kežmarku, ale symbolické zhromaždenia zorganizovali Slováci žijúci v zahraničí aj v Londýne a Dubline. Najväčšia účasť bola už tradične v našom hlavnom meste, kde prišlo podľa odhadov Denníka N po konzultácii s organizátormi zhruba 18-tisíc ľudí. 

Protestujúci i rečníci poslali politikom ďalší silný odkaz o tom, že si neželajú skorumpovanú krajinu, ale že chcú slušnosť a spravodlivosť. Jeden z najemotívnejších prejavoval mal herec Richard Stanke, ktorý pred davom v Bratislave poslal do parlamentu silné slová: „Pán poslanec Fico, Danko, choďte už, prosím, dočerta." Zarezonovali aj slová jeho hereckej kolegyne Táni Pauhofovej, ktorá politikom odkázala, aby už láskavo pochopili, že „skutočná moc spočíva aj v schopnosti prebrať zodpovednosť. Aj to je znakom dospelého a zrelého človeka. Keď to konečne pochopíte, všetkým sa nám uľaví."

Slováci opäť demonštrovali za slušnú krajinu

Tisícky ľudí na námestiach skandovali heslá ako "odstúpiť", "hanba" alebo "sme tu zadarmo", čím narážali na konšpirácie poslanca NR SR Roberta Fica, ktorý povedal, že protesty financuje americký filantrom George Soros. Viacero transparentov na námestiach bolo namierených práve proti Ficovi, ale desiatky ľudí si tiež dali námahu, aby graficky vyjadrili svoj nesúhlas s Andrejom Dankom v pozícii predsedu NR SR, ktorý čelí podloženému obvineniu, že titul JUDr. získal plagiátorstvom. 

 

Foto: Veronika Pancuráková