Ako prežijete skúškové a nezbláznite sa?

Vysokoškolský život je niekoľkokrát v roku nepríjemný. Väčšinou počas zápočtov a skúšok. Tieto najhoršie obdobia sa pravidelne opakujú - prvýkrát prichádzajú hneď po vysnívaných Vianociach a druhýkrát tesne pred vysnívaným letom. Ako zvládnuť obdobie plné stresu a povinností a nezblázniť sa pri tom?

Zorganizujte si čas

Timemanagement je počas skúškového dôležitejší než obyčajne. Študenti majú väčšinou niekoľko skúšok v priebehu troch či štyroch týždňov, ktoré vyžadujú rôzne dlhý čas na prípravu. Veľkou výhodou ale je, že o väčšine termínov vedia vysokoškoláci v dostatočnom časovom predstihu a môžu si tak vypracovať časový harmonogram, vďaka ktorému si povinnosti rozvhrhnú tak, aby sa každej z nich venovali dostatočne dlho.

Začnite tým najnáročnejším

Všetky skúšky nemožno postaviť vedľa seba a porovnávať ich náročnosť. Niektoré si jednoducho vyžadujú dlhšiu prípravu, viac sústredenia a viac čokolády. Z psychologického hľadiska je teda najideálnejšie najskôr sa zbaviť „najväčších a najťažších kameňov”, ktoré by nás neskôr iba zbytočne ťahali k zemi. Ak vás teda trápi matematika či dejiny, smelo do nich! O týždeň si nebudete vedieť predstaviť krajší pocit než ten, že ich už máte úspešne za sebou.

Vytvorte si pohodu

Nikto sa nedokáže učiť, keď je vyrušovaný a nemá dostatok pokoja na sústredenie. Preto poproste vašich súrodencov a rodičov, aby vás počas najťažších študijných dní v roku neobťažovali, nezasypávali povinnosťami a aby sa oblúkom vyhýbali vašej izbe. A čo ak bývate na internáte? Jednoducho využite niektorú zo študovní, ktoré sú k dispozícii. Tam vás spolubývajúci otravovať rozhodne nebudú!

Vzájomne sa podporujte

Nie ste v tom sami. Rovnaké množstvo povinností majú aj vaši spolužiaci, skúškujú aj vaši partneri, kamaráti a dokonca aj susedia. Preto je vhodné nájsť si blízky okruh ľudí, ktorým by vaša psychická podpora pomohla a ktorí zároveň podporia vás. Ale pozor! To neznamená, že si budete celý deň esemeskovať o tom, koľko toho ešte máte pred sebou. Postačí správa ráno, na obed a večer, čím svojho „spolubojovníka” povzbudíte a dodáte mu pozitívnu energiu.

Doprajte si odmenu

Po každej skúške je vhodné dopriať si menšiu odmenu (po tých náročnejších aj väčšiu). A čo by to tak malo byť? Rozhodne niečo, čo vás motivuje v tom, aby ste predmet čo najrýchlejšie uzavreli. Dievčatá poteší návšteva kozmetičky, kaderníčky, káva s kamarátkami čo dvojhodinový pobyt v nákupnom centre, chlapci si pre zmenu určite radi zakorčuľujú, zájdu na dobrú večeru či pár pív. Fantázii sa medze nekladú.

 

Foto: Pexels