Za vodičák zaplatíme viac

Pred pár mesiacmi by si za kurz v autoškole dal približne od tých 350 do 450€. Ešte raz sa pozri na tieto ceny a zamávaj im. Ceny vodičákov sa zvýšili, ale aj kvalita výučby by mali byť lepšia. Poďme sa na to bližšie pozrieť.

Kvalita na úkor zákazníkov

Hlavným dôvodom zvyšovania cien je zmena zákona, podľa ktorej musia autoškoly do konca novembra nakúpiť monitorovacie zariadenia do áut a trenažérov. Tie budú zaznamenávať, či študent autoškoly odjazdil potrebný počet jázd. Autoškoly musia mať vlastné cvičiská, ak ich nemajú k dispozícii, druhou možnosťou je prenajatie plochy na cvičenie. Teda už viac nemôžu používať prázdne parkoviská na cvičenie a to im zvýši náklady.

Autoškoly mnohokrát nedodržiavajú predpísaný obsah výučby a výcviku. Aby ušetrili, skracujú študentom hodiny a tí môžu prísť na skúšky nedostatočne pripravení. Zákon teda chce pomôcť budúcim šoférom, ale v konečnom dôsledku im aj uškodí. Autoškolám sa vďaka týmto zmenám zdvihnú náklady a to, samozrejme, už odzrkadlili v cenách. Je dosť pravdepodobné, že niektoré aj úplne zaniknú, pretože nebudú mať dosť peňazí na zaplatenie vybavenia. To môže viesť k ďalšiemu zvyšovanie cien. Všetko záleží od najbližších mesiacov, kedy sa autoškoly dozvedia, aké náklady na údržbu budú musieť mesačne platiť.

Koľko stoja vodičáky teraz

U každej autoškoly je to odlišné. Ceny bratislavských autoškôl sa pohybujú od 530 – 630 € pre študentov. Niektoré zvýšili svoje ceny aj o 200€ oproti minulým mesiacom.

Monitorovanie nič nezaručuje

Aj keď si budúci vodiči budú musieť odjazdiť jazdy do poslednej minúty, stále to nemusí znamenať, že sú dokonale pripravení. Niekedy je potrebných aj viac odjazdených jázd, ako je predpísané, aby vodič bol dostatočne skúsený.

 

Foto: Facebook