Slobodné médiá sú stavebným pilierom demokratickej spoločnosti

V roku 1993 vyhlásila Organizácia spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Má za cieľ poukázať na rôzne faktory, ktoré ju ovplyvňujú a tiež pripomenúť, že slobodní novinári sú základom demokratickej spoločnosti.

Téma tohtoročného Svetového dňa slobody tlače je “Informácie ako verejné blaho,” ktorá má slúžiť na potvrdenie dôležitosti uchovávania informácií ako verejného vlastníctva. Taktiež má preskúmať, čo je možné urobiť pri zbieraní, výrobe a kontrole obsahu na posilnenie žurnalistiky. Táto téma má dôležitý význam pre všetky krajiny sveta. Uznáva meniaci sa komunikačný systém, ktorý ovplyvňuje naše zdravie, naše ľudské práva, demokraciu a trvalo udržateľný rozvoj.

Na Slovensku nie je Sloboda tlače jednou z najdôležitejších tém, či už pre občanov krajiny alebo politikov. Od vraždy Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej ubehlo viac ako tri roky a sledovanie novinárov je stále problémom, ktorý sa objavuje. Začiatkom januára 2021 sa objavili informácie o opätovnom sledovaní reportérky Denníka N Moniky Tódovej. Následovne sa šéfka rezortu kultúry Natália Milanovská vyjadrila, že vláda pripravuje nový mediálny zákon. Mal by zakotvovať ústavnú ochranu novinárov pri výkone ich práce.

Slovensko sa v Rebričku slobody tlače tento rok umiestnilo na 35. mieste. Od minulého roka kleslo o dve miesta. Na prvej priečke je Nórsko a na ďalších troch ho nasledujú ďalšie severské krajiny. Ako posledná sa už tradične umiestnila Severná Kórea.

 

Foto: Adsoftheworld.com