NCZI spustilo registráciu na očkovanie pre ľudí nad 16 rokov: Niektorí tínedžeri dostali termíny skôr ako starši

Prihlásenie do čakárne na očkovanie sprístupnili v stredu (28. apríla) pre väčšinu Slovákov. Netrvalo dlho a nastali prvé problémy so systémom. Mladí ľudia vo veku 16 a 17 rokov predbehli v poradí chronicky chorých i dôchodcov. 

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský tvrdil, že otvorenie registrácie pre ľudí 16+ nebude automaticky znamenať, že sa hneď dostanú na rad. No mnohí tínedžeri dostali termín na nasledujúci piatok, víkend alebo ďalší týžden. Dostanú sa tak na rad pred mnohými dospelými a starými ľuďmi. Zároveň mladšie ročníky môžu byť očkované jedine látkou od značky Pfizer.

„Tínedžeri vo veku 16 a 17 rokov môžu byť očkovaní výlučne Pfizerom, pretože len pri tejto vakcíne prebehli klinické štúdie v tejto vekovej kategórii,” vyjadrila sa hovorkyňa ministerstva zdravotníctva Zuzana Eliášová. Tiež pripustila, že k registrácií sa táto veková kategória mohla dostať z dôvodu, že seniori už nemajú o očkovanie záujem. Preto v daných vakcinačných centrách môže byť viac vakcín, ako stíhajú využiť pre ostatné kategórie, pre ktoré je Pfizer určený.

Iniciatíva Dáta bez pátosu zverejnila na Facebooku odhad, že za chybu môže počítadlo v internetovom systéme. Registračný formulár môže napríklad brať niekoho narodeného v roku 2002 za 117 ročného. Problém môže byť v počítaní posledných dvoch číslic roku narodenia. Minister Lengvarský túto chybu pripustil.

 

Foto: Unsplash