Opäť nastal čas, keď najsilnejší volajú o pomoc

Je ich stále menej a menej a dopyt po nich neustále rastie. Ide o jedno z najväčších a najsilnejších suchozemských zvierat, ktoré je však čím viac závislé od pomoci druhých. Hovoríme o nosorožcovi tuponosom, ktorého rohovina má hodnotu samotného života.

Stalo sa

Od pytliackeho útoku, ktorý sa stal v parížskej Zoo Thoiry, uplynuli dva týždne. Domnievame sa, že išlo o prvý prípad, kedy pytliaci zabili zviera žijúce v zajatí, aj napriek tomu, že celý priestor zoo bol neustále monitorovaný bezpečnostnými kamerami. Páchatelia sa vlámali do zoologickej záhrady priamo do uzavretého priestoru, kde žili traja nosorožci, no len jeden z nich sa stal terčom útoku.

Išlo o štvorročného nosorožca s menom Vince, ktorého postrelili trikrát do hlavy a následne mu odrezali roh motorovou pílou.

Spätná väzba prišla veľmi rýchlo

Veľká zmena nastala zo strany českej zoo Dvür Králove, kde sa riaditeľ so zamestnancami zhodli na tom, že po francúzskom útoku bude pre nosorožce zabezpečený lepší a bezpečnejší život, ak začnú s odstraňovaním rohov u 19 miestnych nosorožcov.

Pamir, tuponosý jednorožec, podstúpil v pondelok zákrok ako prvý. Celý proces vykonával zverolekár pod celkovou narkózou.

Je však dôležité podotknúť, že takýto zákrok nie je neobvyklý. Rohy sa skracujú kvôli bezpečnosti pri transportoch, ale aj zo zdravotných dôvodov. Zákrok je bezbolestný, pretože sa v rohoch nenachádza žiadne živé tkanivo.

Túžba po rohu je veľká

Dôvod, kvôli ktorému konzumenti túžia po rohoch je zjavný. Podľa portálu ceskenoviny.cz sa cena rohov na čiernom trhu pohybuje okolo 60 000 dolárov, čo predstavuje väčšiu cenu ako za zlato alebo diamanty. Taktiež sa pár vyrezávaných čínskych starožitných rohov predalo na aukcii v Novom Zélande, ako uvádzajú hlavnespravy.sk, za rekordných 797 300 dolárov, čo je v prepočte približne 493 570 eur.

Roh ako novodobá medicína

V neposlednom rade sa do sveta dostáva veľký hoax. Ľudia si začínajú myslieť, že nosorožia rohovina je vhodná na liečbu rakoviny. Nejde však o nič iné, len o umelo vyvolanú fámu.

 

Zdroj: ceskenoviny.cz, hlavnespravy.sk

Foto: Pexels