Zomrel bývalý kubánsky prezident Fidel Castro

V piatok neskoro večer zomrel 90 ročný bývalý kubánsky prezident Fidel Castro, oznámil to v kubánskej televízií jeho mladší brat Raúl Castro.

Dlhoročný prezident a vodca kubánskej revolúcie, pod týmito osloveniami poznal celý svet Fidela Castra. F. Castro bol pre mnohých ikonou revolúcie, pri ktorej v roku 1959 zvrhol diktátora generála Fulgencia Batistu. Castro vládol Kube takmer polstoročie až do roku 2006, keď  odovzdal vládne právomoci bratovi Raúlovi. Najprv malo ísť len o dočasný stav, kým sa dostane zo zdravotných problémov. Nakoniec sa  v roku 2008 vzdal svojich funkcii v plnom rozsahu.

 

Pozitíva Castrovej vlády

-          Zaviedol bezplatné školstvo

-          Odstránil približne 25-percent negramotnosti

-          Presadil bezplatnú zdravotnú starostlivosť

 

Negatíva Castrovej vlády

-          Ekonomiku v krajine priviedol ku kolapsu

-          Potláčal slobody na Kube: sloboda slova či vierovyznania, vďaka čomu mnoho Kubáncov utieklo

 

Fidel Castro ostane pre viacerých ľudí totalitným vodcom, ale pre iných je symbolom nezávislosti Kuby. Pre tieto rozporuplné názory sa svet stavia k jeho smrti dvojako. Odporcovia Castrovej vlády, ktorí utiekli do Miami sa radujú. Celý svet ho považuje za veľmi kontroverzného človeka. Ale ako ho vnímali obyvatelia Havany? Fidel Castro bol známy svojími dlhými, až niekoľkohodinovými verejnými prejavmi. Ľudia dokázali počas celého prejavu stáť na námestí a počúvať so zatajeným dychom. Keď televízia vysielala jeho prejav, odložili nabok všetky domáce práce a celé rodiny sa stretli, aby si ho mohli vypočuť. Nie z povinnosti ale z prirodzeného záujmu. Z pohľadu Európana si “kupoval” priazeň ľudí lacnými darčekami. No skúste sa pozrieť do očí domácej pani, keď vám ukazuje svoju najväčšiu kuchynskú pýchu - tlakový hrniec.

“To sme dostali od nášho milovaného Fidela!” povie a v oku sa jej zaleskne slza šťastia.

 

Fidel Castro sa dožil 90 rokov, no nie je to žiadna zvláštnosť. Kubánci sú jedným z najzdravších národov sveta, to je isté. Nepoznajú stres, chemické postreky, umelé hnojivá, liečbu chrípky antibiotikami… Nevedia, čo pre “vyspelý” svet znamená pojem BIO. Akúkoľvek úrodu striekajú prírodným výťažkom z tabakových listov, ktorý je odpadom z ich najznámejšieho produktu: kubánska cigara.

Rómeo a Júlia, Montecristo a ďalšie. Viete, odkiaľ sú tieto názvy? Vraj ich majú z kníh, ktoré čítali profesionálni čítači v manufaktúrach pri ručnom šúľaní cigár, aby sa robotníkom lepšie pracovalo.


Či už patríte medzi priaznivcov alebo odporcov Fidela, nepochybne odišiel veľký človek. U nás uvidíme ešte niekoľko správ, rozhovorov a po pár týždňoch nám to zíde z mysle. Avšak Kubánci štátny smútok budú prežívať o čosi intenzívnejšie. A určite nezabudnú do konca života...

 

Foto: Facebook