AVON Pochod za zdravé prsia: Nepodceňujte prevenciu

Rakovina prsníka je závažným celospoločenským problémom u žien v každej vekovej kategórii. Najúčinnejším spôsobom ako včas odhaliť nebezpečenstvo rakoviny je prevencia a aj na túto skutočnosť sa snaží poukázať podujatie známe ako AVON Pochod. 

Karcinóm prsníka je najčastejším onkologickým ochorením žien. Predstavuje 20 – 25 percentný podiel na novozistených onkologických ochoreniach žien. „Každým rokom stúpa počet karcinómov prsníka aj u mladých žien vo svete ako aj na Slovensku. U nás je to približne každá 12. žena, spolu teda do 3 500 novo-diagnostikovaných žien s rakovinou prsníka ročne“, uviedol MUDr. Vladimír Bella, primár Prsníkového oddelenia v Onkologickom ústave sv. Alžbety v Bratislave, ktorý už niekoľko rokov spolupracuje so spoločnosťou AVON na projektoch zameraných na boj za zdravé prsia. 

Ako ďalej primár vysvetľuje, dôležitá je zdravotná výchova zameraná na poskytnutie základných informácií ohľadom ochorení prsníkoch, rizikových faktorov, o možných rizikových príznakoch, diagnostike, liečbe, ale aj o následnej starostlivosti. Kľúčové je podľa primára aj informovanie o možnostiach v prevencii zhubného ochorenia prsníkov v každej vekovej kategórii. 

„Podľa štatistických zistení chodí na preventívne gynekologické prehliadky niečo nad 30 % žien a vyšetrenie prsníka – mamografiu absolvuje len 25% v rámci preventívnej prehliadky. Pre včasné odhalenie onkologického ochorenia prsníkovej žľazy je nevyhnutné, aby si ženy pravidelne vykonávali samovyšetrenie prsníkov, chodili pravidelne na vyšetrenie prsníkov ku gynekológom a mali ultrazvukové alebo mamografické vyšetrenie závislé na veku ženy. Podľa dotazníkov z našich prednášok uskutočňuje samovyšetrenie 61 % žien a mali by ho vykonávať všetky ženy od 18 rokov každý tretí mesiac, ženy nad 30 rokov každý mesiac. Žiaľ, pri prezentácii správne samovyšetrenie žien vykonáva len 6% žien“, vyjadril sa k problematike MUDr. Bella.

AVON Pochod

A práve dlhodobým poslaním projektu AVON za zdravé prsia je šíriť osvetu v oblasti problematiky rakoviny prsníka, podporovať ženy a pomáhať im v boji s touto chorobou. Do celosvetovej kampane za zdravé prsia sa AVON na Slovensku zapojil po prvýkrát v roku 1998 a odvtedy sa podarilo vyzbierať viac ako 1,3 milióna eur. Vyzbierané peniaze poslúžili na podporu vzdelávania zdravotníckeho personálu, študentov, zlepšenie kvality života a psychosociálnu podporu žien, zakúpenie diagnostických prístrojov, operačnej techniky a šírenie osvety v rámci prevencie verejnosti.

11. ročník AVON Pochodu za zdravé prsia sa uskutoční zajtra (8. júna) v areáli Východnej terasy Bratislavského hradu. Organizátori už tradične pripravili pestrý program, v rámci ktorého vystúpia Dano Heriban, S Hudbou Vesmírnou, Desmod, Campana Batucada so svojou bubnovou šou, Sima Martausová, ktorej pieseň „Nenahraditeľná“ v špeciálnom prevedení bude súčasťou aktu spolupatričnosti, Otto Weiter a ďalší. Program sa začne od 10:00 a moderovať ho bude Michal Sabo. 

AVON Pochod za zdravé prsia: Nepodceňujte prevenciu

Rúžový dav sa vydá na tradičnú prechádzku Starým mestom o 14:30. Trasa povedie historickým mestom a jej dĺžka nepresiahne 3 km. Vstupenkou a zároveň symbolom boja za zdravé prsia bude Tričko 2019, ktoré je v ponuke v dámskom, pánskom a detskom prevedení. Zisk z predaja tričiek poputuje na konto verejnej zbierky AVON Pochod 2019, realizovanej občianskym združením Zdravá žena. 

Tričká sa dajú zakúpiť cez e-shop www.zdraveprsia.skwww.avon.sk alebo u AVON Lady/Gentlemana. Dostupné budú aj priamo na mieste v deň podujatia. Vstup do areálu Bratislavského hradu bude povolený v Tričku 2019, deti do 12 rokov v sprievode dospelej osoby majú vstup zdarma. Aj tento rok bude zvýhodnené cestovanie vlakom a každý účastník AVON Pochodu má nárok na využitie 100% zľavy na cestu späť

Prispieť sa dá tento rok nielen kúpou trička, ale v období od 13. mája do 8. júna budú v ponuke sietí La Donuteria špeciálne ružové donuty. Z predaja každého jedného kusu poputuje 1 euro na boj za zdravé prsia.

 

Foto: zdraveprsia.sk