Matúš Vallo: Deň D je tu! Dopravná situácia v Bratislave v najbližších mesiacoch nebude ľahká

Uzávierka ulice Mlynské Nivy a niektorých zjazdov z Prístavného mosta smerom na Slovnaft a Prístavnú ulicu potrápi nejedného obyvateľa hlavného mesta. Toľko ohlasované zhoršenie dopravy nastane už od dnes, no kritickým dňom bude najmä pondelok. 

Bratislavčania, ale aj ľudia, ktorí za prácou do hlavného mesta dochádzajú, sa od pondelka musia pripraviť na rozsiahle zápchy a ďalší nárast vozidiel na už aj tak preťažených úsekoch.  Dopravná situácia sa zhorší a túto skutočnosť nepodceňuje ani novozvolený primátor hlavného mesta Matúš Vallo, ktorý občanov žiada o zhovievavosť. „Deň D je tu! Dopravná situácia v Bratislave v najbližších mesiacoch nebude ľahká. Prosíme preto všetkých, ktorí v našom meste žijú o zhovievavosť, trpezlivosť, toleranciu a spoluprácu. Snažíme sa dopady tejto situácie čo najviac zmierniť, makáme na tom celé týždne a myslím si, že sme na to dostatočne pripravení,“ uvádza Matúš Vallo na svojej facebookovej stránke. Primátor aj za pomoci reklamných spotov vyzýva občanov, aby svoje autá nechali zaparkované na záchytných parkoviskách a radšej si zvolili mestskú hromadnú dopravu. „Vytvárame podmienky, aby boli prijateľné pre tých, ktorí sú ochotní načas zmeniť svoje návyky a pomôcť tak sebe, aj ostatným. Do akej miery sa nám to podarí však bude závisieť od toho, koľkí z nás túto možnosť využijú,“ vysvetľuje primátor. 

Matúš Vallo: Deň D je tu! Dopravná situácia v Bratislave v najbližších mesiacoch nebude ľahká

Magistrát hlavného mesta na čele s primátorom zdôvodňujú uprednostňovanie MHD a zhotovovanie samostatných bus pruhov na základe prieskumu, podľa ktorého v jednom pruhu na Gagarinovej ulici prejde za hodinu v dopravnej špičke v autách asi 900 ľudí. V tom istom pruhu prejde v MHD 3 000 ľudí a ešte zostáva voľná kapacita 1 700 ľudí. 

Matúš Vallo: Deň D je tu! Dopravná situácia v Bratislave v najbližších mesiacoch nebude ľahká

Bezplatná MHD na niektorých linkách

Motiváciou, aby šoféri aut presadli do MHD, má byť bezplatné cestovanie od pondelka 18.februára do konca marca. Cestujúci si ale musia dať pozor, lebo bez lístka môžu byž len na linkách 201, 202, 212, 75 a X72. Taktiež si môžu cestujúci zakúpiť do konca marca týždenný celomestský lístok na MHD s 50-percentnou zľavou.

Najzásadnejšou zmenou pre MHD v čase dopravných obmedzení budú bus pruhy na Gagarinovej ulici smerom do aj von z mesta a obchádzková trasa ulice Mlynské Nivy, ktorá bude smerovaná po Páričkovej ulici v obidvoch smeroch. Vďaka tomu sa MHD v tomto čase stane najrýchlejším spôsobom prepravy na všetkých kritických úsekoch. Všetky podrobné zmeny budú pravidelne aktualizované na webovej stránke Dopravného podniku Bratislavy,“ informuje hlavné mesto na oficiálnej webovej stránke.

Novinky, ktoré nám budú k dispozícií

Pre tých, ktorí do Bratislavy dochádzajú auto, vybudovalo hlavné mesto tri záchytné parkoviská na Baltskej ulici vo Vrakuni, pri Vrakunskom cintoríne a pri nákupnom centra na Zlatých pieskoch. 

Na riadenie dopravy budú využité aj inteligentné semafory, ktoré budú linky MHD púšťať smerom do mesta prednostne. Inštalované budú vo Vrakuni na križovatke ulíc Uzbecká a Vrakunská, kde získavali vozidlá MHD najväčšie zdržania,“ oboznamuje s plánmi mesto. K dispozícií bude i operačné stredisko, ktoré bude spolupracovať s políciou. Naň sa môžu občania obrátiť od pondelka (18.2.) v pracovné dni od 6:00 – 22:00 s problémami v doprave, alebo sa môžu spýtať i otázky v súvislosti s dopravnými riešeniami. Telefónne číslo – 0800 242 000. 

Novinkou bude i livestream z kamier, aby si ľudia mohli pozrieť dopravnú situácie v reálnom čase na úseku, ktorým sa chystajú prechádzať.

 

Zdroj: bratislava.sk

Foto: bratislava.sk