Čaká nás lockdown. Už viete ako ho budete tráviť?

Zvyšujúci sa počet nakazených ľudí koronavírusom spôsobil, že neočakávame či bude lockdown, ale kedy a v akom rozsahu. Do dnes bolo na Slovensku infikovaných takmer 120 tisíc ľudí. Veľa z nás sa ocitlo v karanténe či už kvôli nakazeniu alebo kontaktu s infikovaným. Po upratovaní a pozretí všetkých dostupných častí seriálov sa skôr či neskôr začnete nudiť. Vzhľadom k tomu, že väčšinou ide do karantény celá domácnosť, namiesto hádania sa je lepšie vrátiť sa k spoločenským hrám.

Karty sú stará dobrá klasika. Určite ich niekde doma máte a pravdepodobne ste ich vytiahli počas prvej vlny. Najväčšou výhodou je možnosť obmeny hier. Dôležité upozornenie: vždy pred začatím hry si jasne zopakujte pravidlá. Okrem názvov sa hry ľahko menia aj v pravidlách. A pri troche ponorky je podvádzanie vážnym dôvodom na hádku.

Activity. V posledných rokoch sa stávajú súčasťou víkendových chát. Na túto hru je potreba aspoň štyroch ľudí, ale karanténa ľudí naučila hrať ju aj vo dvojici. Veď predsa dôležitejšie ako vyhrať je zabaviť sa. A, samozrejme, zabiť čas. Výhodou je, že ak hru nemáte doma, môžete si stiahnuť aplikáciu Pártyvity alebo si nájsť hru online.

Dostihy a sázky/Investor. Rovnaký princíp, iba iné možnosti kúpy. Nevýhodou tejto hry v čase „nekorona krízy“ je, že je veľmi dlhá (závisí na počte hráčov). V prípade, že nebudete mať na práci nič lepšie, to ale nebude prekážať. Zároveň je príjemné tváriť sa, že si môžeme dovoliť hocičo kúpiť.

Finančná sloboda. Túto hru som zatiaľ videla iba v češtine, ale to pre nás určite nie je problém. Väčším problém by mohlo byť ju zohnať, keďže sa dá objednať iba cez české stránky. Určite ju však odporúčam. Cieľom hry je za 30 rokov (6 kôl) splniť ciele rodiny a dosiahnuť finančnú slobodu. Hra verne simuluje realitu. Používa bežné produkty ako úvery či sporenia a čelí rovnakým situáciám ako v živote – strata zamestnania, invalidita alebo prepad akcii na burze. Hra pomáha finančnej gramotnosti, čo je mimochodom slabá stránka nás Slovákov.

Jedným slovom. Ide o hádanie slov na základe asociácii. To, čo má uhádnuť váš spoluhráč, však nesmú uhádnuť vaši protihráči. Pomôže vám originalita a spoločné zážitky so spoluhráčom. Okrem hrania si tak môžete aj zaspomínať.

Dokonalý pár. Je to presne pre prípad, že sa v karanténe ocitnete sami s vašou polovičkou. Bez ohľadu na to, ako dlho sa poznáte, sa určite dozviete niečo nové. Otázky rozdelené do štyroch kategórií preskúšajú, nakoľko sa viete zhodnúť alebo sa navzájom napodobniť. Utajená lichôtka partnerovi, ktorá je súčasťou hry, padne v hektických chvíľach vhod. Ak sa vám táto hra zapáči, je možné hrať ju s viacerými pármi. Dobrá rada: nehrajte ju s rodičmi.

 

Foto: Unsplash