Človek a fľaša

Jednou z obľúbených tém alternatívnych médií je hodnotenie moderného človeka, ktorého ovplyvňuje globalizácia. Často ho s dávkou posmechu zvyknú škatuľkovať ako nezodpovedného individualistu. Hodnoty ako životné prostredie nahrádza materializmus a konzum. Na druhej strane, ešte stále prichádza veľa správ z celého sveta, ktoré tvrdia opak. Mestá osádzajú nové smetné koše, dobrovoľníci sa priväzujú ku stromom a úrady rušia čierne skládky. Záleží teda modernému človeku na prírode?

Jedno víkendové ráno som sa vybrala do lesného parku. Na chodník som položila čistú, prázdnu, plastovú fľašu. Ležala necelý meter od odpadkového koša. Sadla som si na neďalekú lavičku a čakala, ako zareagujú okoloidúci.

Prvá skupina pozostávajúca z desiatich ľudí, neurobila nič. Zrejme si priveľmi užívali čaro jesennej prechádzky a plast v prírode nechcene prehliadli. Jedinou výnimkou bol bežec v neónovej žltej bunde. Vzorne fľašku preskočil.

Druhá skupina bola o čosi interaktívnejšia. Dvaja, približne štrnásť roční chlapci si s fľašou zahrali futbal, ktorý sa neskôr zmenil na súťaž, kto dokopne ďalej. Tento druh zábavy ich omrzel asi po päťdesiatich metroch, keď fľaša definitívne skončila v kríkoch.

Mamička s dcérkou pri pohľade na chodník iba stroho skonštatovala : „Pozri sa Sárinka, akí sú ľudia neporiadni!“  A fľašu s noblesou prekročila, ako zvyšných trinásť ľudí pred ňou.

Prvú pozitívnu reakciu som zaregistrovala až po hodine, v čase prechodu tretej skupiny. Otec fľašu odkopol ku košu, aby uvoľnil cestu pre svoju manželku s kočíkom. Keď už to vyzeralo, že sa ten nešťastný kúsok plastu rozplače a sám skočí do koša, zjavila sa pani s jazvečíkom a fľašu slávnostne vyhodila.

Posledná skupina pozostávala z respondentov, ktorých som sa pýtala, prečo fľašu nevyhodia.

Odpovede typu „Ja som to sem nehodil!“ alebo „To nie je moja fľaša!“ a „Za to sú platení smetiari,“ zazneli najčastejšie.

Pozitívom by malo byť zistenie, že keď niekto stratí plastovú fľašu, je veľmi malá pravdepodobnosť, že mu ju niekto odcudzí, alebo že si ju všimne ako odpad  a skončí v smetnom koši. Logicky sa ponúka otázka, prečo ju väčšina ľudí za odpad nepokladá a nemá potrebu upratať, aj keď ich to nestojí žiadne úsilie. Možno to bude tým, že plasty tvoria podstatnú časť nášho každodenného života, takže nejaký kus navyše naše vedomie nevníma ako niečo hodné akejkoľvek pozornosti.

 

Foto: Pixabay