Neseď doma, poď študovať do sveta cez Erasmus+

Štúdium v zahraničí už nie je nedosiahnuteľným cieľom, ako to bolo pre väčšinu našich rodičov či starých rodičov v minulosti. Túto výhodu si však mnohí neuvedomujú. Pohodlnejšie je zostať doma, než urobiť krok do neznáma. Ten vám však môže priniesť životné skúsenosti a možno aj budúcu prácu.

Podľa programu Erasmus+ väčšina ľudí, ktorí sa zúčastnili pobytu v zahraničí, či už išlo o štúdium na inej škole alebo stáž vo firme, hodnotí toto rozhodnutie ako najlepšie vo svojom živote. Už len to by mohlo presvedčiť aj iných, aby niečo podobné vyskúšali. Nie každý je však otvorený cestovaniu, spoznávaniu nových ľudí, kultúr či odlúčeniu od blízkych. Neskôr však môže prísť tá chvíľa, kedy si po niekoľkých rokoch v práci poviete, že ste nevyužili možnosti, ktoré vám ponúkal vysokoškolský život a možno ste aj niečo v živote „prepásli“. Niekedy je predsa len lepšie riskovať. Väčšinou sa to vyplatí a prinesie vám to viac, než ste vôbec čakali.

30 rokov programu Erasmus+

Na zahraničné školy sa dá dostať rôznymi spôsobmi. Individuálne si môžete vybrať školu, podať prihlášku, urobiť prijímacie skúšky a študovať. Tento spôsob však zahŕňa aj viaceré negatíva spojené najmä s financiami. Na to, aby ste mohli študovať na zahraničnej škole a žiť v danej krajine štandardne, potrebujete celkom vysokú sumu peňazí. Vhodnou alternatívou sú študijné pobyty, ktoré absolvujete počas štúdia na domácej vysokej škole. Jednou z možností je program Erasmus+. Je to program Európskej únie, ktorý funguje od roku 1987. V tom roku vycestovalo do zahraničia 3200 účastníkov z 11 krajín.

Odvtedy sa program rozrástol a za 30 rokov svojej existencie dal príležitosť viac ako deväť miliónom ľudí. V roku 2017 pomocou neho vycestovalo 347 tisíc ľudí z 33 krajín. Erasmus prešiel rôznymi zmenami. Azda najvýraznejšou bola transformácia programu z Erasmus na Erasmus+, ktorá priniesla ešte viac výhod – napríklad rozšírenie do celého sveta. Dovtedy bol platný len v rámci Európskej únie. Prví slovenskí študenti vycestovali do zahraničia cez tento program v roku 1998 a záujem oň sa stále zvyšuje.

Prečo je Erasmus+ dobrou voľbou?

Veľkým plusom je sprostredkovanie všetkých formalít. Máte za sebou niekoho, kto vám pomôže, ak by sa v zahraničí niečo stalo. A čo je asi najväčšou výhodou – za toto sprostredkovanie sa nič neplatí, ba naopak, od Európskej únie dostanete grant, aby ste mohli v cudzej krajine normálne žiť. To, či je dostatočný, záleží aj od konkrétnej krajiny. V každom prípade je to veľké uľahčenie situácie, nemusíte si brať žiadnu študentskú pôžičku ani sa po nociach zodrať na brigádach.

Je úplne normálne mať strach pred niečím novým. Verte však, že sa budete vracať nadšení a možno to budete odporúčať aj svojim známym. Okrem nových priateľstiev z celého sveta vám táto skúsenosť môže priniesť aj prácu. Ak vycestujete na Erasmus stáž, firma vám môže ponúknuť trvalý pracovný pomer. Rozšírite si obzory, získate pochopenie pre multikultúrny svet a stanete sa „bohatším“ človekom. Využite príležitosti, ktoré vám študentský život ponúka, aby ste neskôr neľutovali.

O Erasme povedali:

„Bolo to najlepšie rozhodnutie v mojom živote a aj najlepší rok. Dal mi prehľad o svete, naučila som sa prehodnocovať svoje stereotypy a svoje hodnoty. Oveľa viac rozumiem politike, vzťahom medzi krajinami, ekologickým témam či slobode slova. Naučila som sa spoliehať sama na seba a riešiť problémy a byrokraciu.“ (Táňa, 21 rokov)

„Erasmus + program otvára dvere k spoznaniu iných krajín. Známejších či takých, čo poznáme menej. Je len na nás, ako veľmi otvoríme tie dvere, či možnosti, ktoré nám ponúka. Je to výborná príležitosť, ako sa pozerať na svet ďalšími uhlami pohľadu, a naučiť sa niečo nové nielen o tom, čo je okolo nás, ale aj o nás samotných.“ (Adriana, 23 rokov)

 

Foto: Barbora Vizváryová

Zdroj: http://www.erasmusplus.sk/