Anketa: V akom predstihu sa ľudia chystajú na vianočné sviatky a čo to u nich zahŕňa?

Police supermarketov zapĺňajú čokoládové figúrky Mikulášov, ulice osvetľuje vianočná výzdoba a v televíznych reklamách kraľujú koledy. Vianoce. Ani sme sa nenazdali a už sú tu zas. V akom predstihu sa na ne ľudia chystajú a čo nemôže pri prípravách chýbať? Spýtali sme sa vysokoškolských študentov.

Gabriela, 21 rokov:

Naša vianočná príprava začína tým, že už dva týždne pred Štedrým dňom ozdobím vianočný stromček. Robím to niekedy aj tri až štyri hodiny, pretože to patrí medzi moje hobby. Čo sa týka varenia a pečenia, tak dobroty chystáme jeden deň pred Štedrým dňom a dom upratujeme týždeň v predstihu.

Izabela, 24 rokov:

Na vianočné sviatky sa chystám už od októbra, a to pripravovaním darčekov. Postupne v decembri upraceme celý dom a vyzdobíme si stromček, ďalej varíme a pečieme. Medovníky pečieme trošku neskoro, až 23. decembra. Celkovo sviatky trávime v rodinnom kruhu pri hudbe a celý čas panuje dobrá nálada.

Patrik, 24 rokov:

Vianočné sviatky veľmi neprežívam a všetko okolo Vianoc, vrátane darčekov, riešim na poslednú chvíľu asi týždeň pred sviatkami. Stromček chystáme asi týždeň alebo dva pred Štedrým dňom, pričom nemáme presne ustanovený dátum a aj zdobenie padne na toho, kto má čas. Pečenie medovníkov ako súčasť sviatkov sa zaviedlo v našej domácnosti len nedávno, čo ale veľmi chválim a, samozrejme, nemôže chýbať ani celodenné upratovanie. Z vianočnej výzdoby sme ale upustili, pretože nám príde zbytočná.  

Barbara, 21 rokov:

Na Vianoce sa pripravujeme približne tri týždne pred nimi. Väčšinou to zahŕňa pečenie, najprv pečieme medovníky, neskôr linecké koláče, tri dni pred Štedrým dňom pečieme nejaké krémové zákusky a vtedy robíme aj veľké upratovanie.

Marek, 22 rokov:

U nás začína ten chaos týždeň pred sviatkami. Väčšinou veľkým upratovaním, nákupom darčekov a potravín na sviatočnú večeru. Celé varenie, pečenie a zdobenie stromčeka sa u nás robí až na Štedrý deň. My si to nechávame takto na poslednú chvíľu.

 

Foto: Pexels