Zahraničná študentka Anastasia: Slováci by si mali viac ceniť to, čo majú a nepozerať sa len na to zlé

Anastasia sa rozhodla vziať po maturite svoj život do vlastných rúk. Rodné Moldavsko vymenila za Bratislavu a prednedávnom ukončila štúdium v programe Jazyková odborná príprava (JOP) v Centre ďalšieho vzdelávania Univerzity Komenského. V septembri nastupuje na Ekonomickú univerzitu a my sme chceli dozvedieť viac o tom, prečo si vybrala práve Slovensko, ako ho vidí v porovnaní so svojím domovom a či tu plánuje ostať aj natrvalo.

Veľa Slovákov odchádza študovať skôr smerom na západ, no ty si prišla sem. Prečo práve Slovensko?

Mám veľa dôvodov, prečo som sem prišla. Hlavným ale je, že tu máte dobré vzdelanie a môžem dostať európsky diplom. V mojej krajine – v Moldavsku sú univerzity tiež veľmi dobré. No problémom je, že ak chcete ísť pracovať do zahraničia, náš diplom nie je platný. Preto by bolo nájsť si prácu za hranicami veľmi ťažké a ja by som chcela, aby sa mi to podarilo. Ďalším dôvodom, prečo som prišla na Slovensko, je tiež, že váš ambasádor prišiel pred troma rokmi k nám do školy a povedal nám o takejto možnosti. Odvtedy som ju brala do úvahy a veľmi mi to pomohlo, pretože som nevedela nájsť nič iné, ako by som mohla študovať buď na Slovensku alebo niekde inde v Európskej únii zadarmo.

Zvažovala si vôbec štúdium v Moldavsku?

Samozrejme. Ako som už spomínala, naše vzdelanie je kvalitné. Občas sa dokonca stane, že ľudia z iných krajín prídu študovať k nám. Môžu mať ale zozačiatku trocha problémy, pretože sa nikdy predtým v škole neučili o takých veciach, o akých sa učíme my. Napríklad sme preberali iným spôsobom kombinatoriku. Pokojne som mohla teda v Moldavsku ostať, no nebola by som si istá, či by som si potom našla dobre platenú prácu.

Ako si spomínaš na svoje začiatky v Bratislave?

Keď som prišla 3. septembra 2017, bola zima, pršalo a musela som si objednať taxík. Bolo to zaujímavé, pretože som nevedela po slovensky, taxikár nevedel po anglicky, ale našťastie, hovoril trocha po rusky. Bol veľmi milý, dokonca sa pokúsil nájsť aj slovník. Myslím, že to je také typické pre Slovákov, že sú nápomocní. No možno som mala iba šťastie a natrafila som na správnych ľudí. Za celý čas, čo som tu, som nemala s nikým žiadny problém a ani na mňa nikto neurobil zlý dojem.

Keď som nastúpila do školy, tiež to bolo fajn. Dostala som dobrých učiteľov, stretla som veľa nových ľudí a ďalším plusom pre mňa bolo, že som sa v našom centre JOP zoznámila s kopou cudzincov.

Tiež je zaujímavé, aké informácie sa človek dozvie o inej krajine z domácich médií. Keď sa porozprávaš s ľuďmi z danej krajiny, zistíš, že majú na to, čo sa u nich deje, úplne rozdielny názor. Bola to pre mňa veľmi dobrá skúsenosť, hlavne pre môj budúci odbor – medzinárodné ekonomické vzťahy.

Aké predmety si mala v programe JOP?

Mala som angličtinu, slovenčinu, matematiku, základy ekonómie a logické myslenie.

Po skončení tohto „prípravného ročníka“ by si mala pokračovať v štúdiu na vysokej škole. Aké máš plány?

Rozhodla som sa študovať na Fakulte medzinárodných ekonomických vzťahov na Ekonomickej univerzite v Bratislave. Po štúdiu by som chcela pracovať asi v oblasti medzinárodného priemyslu. S mojím diplomom budem môcť pracovať všade. Na Slovensku, v iných európskych krajinách, samozrejme v Moldavsku, Rusku atď. Slovenský diplom mi otvorí veľa dverí a na to sa veľmi teším.

Ako vidíš Slovensko v porovnaní s Moldavskom?

V niektorých veciach sú si Slovensko a Moldavsko podobné. Napríklad počasím, prírodou, ľuďmi, kultúrou. Naši ľudia sú pomerne jednoduchí. Takže v tomto smere mám obe krajiny rada. No tá vaša je ekonomicky rozvinutejšia. V porovnaní s Moldavskom určite. Napríklad, výška dôchodku na Slovensku je okolo 400 eur. Zato v Moldavsku je to najviac tak 50. Alebo napríklad priemerná mzda v hlavnom meste je maximálne okolo 300 eur. V menších mestách a hlavne na dedinách sú platy veľmi nízke. Na Slovensku sú ceny vyššie, ale nie oveľa, možno tak o dvadsať percent. Ale platy doma sú asi trikrát menšie ako tu. Takže čo sa týka tohto, Slovensko vyhráva.

Doma sa hovorí, že „za susedovým plotom je tráva zelenšia“. Takže ak si napríklad porovnáš Slovensko a Nemecko, Nemecko je na tom ekonomicky lepšie. No v tomto prípade v porovnaní s Moldavskom vyhráva Slovensko.

Politická situácia nie je u nás ale veľmi dobrá. Niektorí ľudia sú orientovaní skôr západne, iní východne a následne vznikajú konflikty. Problém je aj v korupcii na vysokých školách. Niektorí študenti si za to, aby dostali titul, zaplatia. Myslím si ale, že Moldavsko nie je jedinou krajinou, čo má tento problém. Vedela som ale, že keď odídem študovať inam, môžem si byť na sto percent istá, že sa tomuto problému vyhnem.

A čo kultúrne rozdiely?

Každá kultúra je špecifická, ale tým, že sme všetci Slovania, sú mi slovenská kultúra a spôsob myslenia určite príbuznejšie, ako napríklad mentalita iných krajín.

Súčasťou JOP je aj intenzívna výučba slovenčiny. Ako si na tom s ňou ty?

V rodine sa väčšinou rozprávame po rusky a ukrajinsky. Všetci sme Slovania, takže v porovnaní napríklad s iným európskym jazykom bolo pre mňa začať so slovenčinou ľahšie. To, že môžem študovať slovenský jazyk na Slovensku, je tiež výhoda. Keby som sa ho učila v Moldavsku, nemala by som možnosť rozprávať sa s rodenými Slovákmi, iba s učiteľom. Tu si ho precvičujem stále. Zozačiatku to bolo samozrejme ťažké, ale asi 30 percent slov som už rozumela, pretože sa podobajú ukrajinčine, ruštine a, samozrejme, moldavčine. Napríklad slová bryndza a tvaroh. Po slovensky a po moldavsky sú to dva rôzne produkty, ale napríklad v ruštine sa bryndza povie „tvorog“ (tvaroh), aj keď sa vyrába nie až tak slano a na prírodnejší spôsob.

Chcela by si ostať po skončení štúdia na Slovensku alebo sa vrátiť domov?

Záleží to od možností, ktoré budem v budúcnosti mať. Ak si napríklad nájdem dobrú prácu doma, prečo nie? Bolo by to fajn, pretože mám aj skúsenosť zo zahraničia. Mohla by som tam aj niečo zlepšiť. Ale, samozrejme, by mi vyhovovalo aj Slovensko alebo iné európske krajiny. Nie je to len o konkurencii, ale aj o možnosti štúdia. Stále si nie som istá.

Čo si myslíš o tom, že Slováci zo Slovenska odchádzajú a ľudia z východnej Európy sem naopak prichádzajú?

Naše kultúry a mentality sú si veľmi podobné a zároveň nie sú naše krajiny až tak ekonomicky vyspelé. Ekonomická situácia v Moldavsku nie je bohužiaľ veľmi dobrá. Slovensko možno tiež nie je perfektná krajina, no keď si ho porovnáme s Moldavskom, je ekonomicky rozvinutejšie. Z tohto hľadiska je na tom teda lepšie. Nemôžem povedať, čo by ste mali a nemali robiť, pretože som tu ako cudzinka. Ale celkovo by si mali Slováci ceniť viac to, čo majú a nepozerať sa len na to zlé.

 

Foto: Facebook