Investigatívna novinárka po vražde Kuciaka: Syn mi povedal, že ohrozujem celú rodinu

Mesiac po vražde slovenského novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice Martiny Kušnírovej sa v Prešove uskutočnila diskusia investigatívnych žurnalistov Zuzany Petkovej, Dušana Karolyiho a Arpáda Soltésza. Jej záznam si môžete pozrieť tu

Zuzana Petková, v súčasnosti zástupkyňa šéfredaktora týždenníka TREND, na nej hovorila aj o tom, či pre svoju prácu cíti strach. „Ja mám mieru strachu veľmi čudne posunutú. Necítim ho a moje naštvanie, keď som sa dozvedela o smrti Jána Kuciaka, bolo tak obrovské, že mi ani na chvíľu nenapadlo, že svoju prácu prestanem robiť. Správu o vražde mám stále pred očami a stále mám pred očami Janka, ale musím sa s tým naučiť žiť. Je to moja práca a budem ju robiť ďalej najlepšie ako viem,” uviedla novinárka.

„Keď som bola vypovedať na NAKA, pýtali sa ma na stupeň ohrozenia, ktorý cítim a na prípadnú ochranu, ktorú niektorí novinári mali. Ja si ju však neviem predstaviť, pretože by to znamenalo, že by som sa musela odrezať od svojich zdrojov na prokuratúre alebo na polícii. Tieto zdroje by sa so mnou určite nestretli, keby so mnou boli dvaja policajti. Pre mňa by to znamenalo, že som ako novinárka skončila,” povedala Petková.

„Obavy tu však sú a boli aj u ostatných kolegov. Hneď v to ráno som si volala s Marekom Vagovičom, mojím kolegom a kamarátom Jána, ktorému žena povedala, aby to prestal robiť, že to nemá zmysel. Keď som prišla domov, tak ma starší 16-ročný syn konfrontoval s tým, že ohrozujem nie len seba, ale aj celú našu rodinu,” priblížila Petková.

Po správe o vražde preto redakcie slovenských médií výrazne sprísnili bezpečnostné opatrenia. „Niektorí novinári sa dokonca báli podpisovať články svojím menom, takže sa redakcie podpisovali redakčnou skratkou. My všetci sme si vytvorili šifrovanú komunikáciu a spoločný mail, prostredníctvom ktorého oslovujeme konkrétne závadové osoby, aby pod mailom nebol podpísaný jeden konkrétny človek,” vysvetlila investigatívna novinárka.

Na konci sa však priamej konfrontácii s týmito osobami aj tak nevyhnete, pretože je to vaša práca. Keď som písala o prepojení talianskej mafie na albánsku, tak som potom aj tak telefonovala albánskym podnikateľom, takže podľa čísla mohli zistiť, kto im volá. Je to jednoducho tak, že v tejto práci sa vystavujete riziku a musíte s tým počítať ďalej. Tiež aj s tým, že riziko je väčšie, ako sme si mysleli,” zamyslela sa Zuzana Petková. 

 

Foto: reprofoto/YouTube