Tanečníčka Maťka Chválová: So slovom tanec sa mi spája skúšanie, ako môžem zmeniť pohyb

Divadlo Nová scéna je miesto, ktoré navštevuje nespočetne veľa ľudí so záujmom vidieť skvelé predstavenia. Tieto predstavenia by ale nemohli fungovať bez tanečníkov a hercov. Maťka Chválová je tanečníčka v Divadle Nová scéna a v rozhovore nám načrtla, ako to funguje v jej svete. 

Ako si sa dostala ku tancu?

Ja tancujem asi od svojich štyroch rokov. Začínala som tancovať v detskom baletnom súbore a odtiaľ som prešla na tanečné konzervatórium, kde som študovala osem rokov. Z tejto školy sa nedalo nikam inam ísť, tak som pokračovala na VŠMÚ, kde som skončila pedagogiku klasického tanca.

Tancuješ v Divadle Nová scéna, aké bolo tvoje prvé predstavenie?

Moje prvé predstavenie bolo Mata Hari. Pamätám si, že som bola prváčka na VŠMÚ a moja pedagogička, ktorá ma osem rokov učila na konzerve, ma odporučila, pretože hľadali nové dievčatá. V Mata Hari sa menil súbor a odvtedy ma posúvajú do ďalších predstavení.

Aké predstavenie je doteraz tvoje najobľúbenejšie?

Rómeo a Júlia.

Prečo?

Pretože sme tam veľa tancovali, čo sa nestáva až tak často tým, že niekedy iba vypĺňame také to „křoví“. Niektoré čísla stáli na tých tanečníkoch. Možno aj preto, že to bolo dynamické a emócie boli také premrštené, človek sa tam vedel dobre odviazať aj emočne aj fyzicky.

Aké máte vzťahy medzi tanečníkmi, nepociťuješ medzi vami konkurenciu?

Myslím si, že tá konkurencia tam je. Väčšinou sa ukazuje, keď skúšame vec, kde sú tanečníci takí viac dôležití, tam už si začínajú ľudia závidieť. Ale väčšinou sme vyrovnaní a na jednej lodi.

Sme na Slovensku, dokáže tu tanečník vyžiť?

Ako ktorý, pretože je nás viac, ktorí sa tomu tancu venujú rôzne. Sú tanečníci, ktorí majú vyštudovaný tanec a učia, potom sú tanečníci ako ja, ktorí tancujú na Novej scéne a rôzne cirkulujú v divadlách a predstaveniach a tých je strašne málo. Potom sú umelci, ktorí sa venujú súčasnému tancu. Ťažko povedať, sú mesiace, ktoré sú horšie zárobkovo a sú zase naopak mesiace lepšie. Tie príjmy sa tak prelievajú z jedného mesiaca do druhého a treba si to strážiť.

Čo sa ti spája so slovom tanec?

Skúšanie, ako môžem zmeniť môj pohyb, ako inak môžem nad tancom rozmýšľať, štýlovo, či si môžem niečo pridať, či sa tam hodí napríklad aj herecká nadstavba.

 

Foto: Pexels