Na Havaji zakážu niektoré opaľovacie krém – ochránia tak vodný svet

Ochrana koralových útesov je pre Havajčanov dôležitá. Americký štát Havaj sa stane prvým v USA, v ktorom zakážu predaj určitých opaľovacích krémov, ktoré obsahujú oxybenzon a oktinoxát. Vedci dokázali, že tieto látky pôsobia nepriaznivo na vodný svet.

Pre ľudstvo ochrana, pre oceánske ekosystémy záhuba

Ľudí chránia pred škodlivými UV lúčmi, ale morský svet na Havaji zabíjajú. Chemikálie oxybenzon a oktinoxát, ktoré sú používané v niektorých opaľovacích krémoch, dostali zákaz. Štúdia organizácie Haereticus Environmental Laboratory preukázala, že uvedené látky prenikajú do mladých koralov a zapríčiňujú koralové blednutie. Prichádza k nemu vtedy, keď stúpne teplota mora, ktorá usmrtí riasy žijúce vo vnútri koralov. Následkom blednutia koralov je ich odumieranie na nedostatok živín, čo nepriaznivo pôsobí na morský život.

Zákon by mohol platiť od roku 2021

Svetové útesy pohltia približne 14 tisíc ton opaľovacích krémov ročne. Ak havajský guvernér David Ige podpíše zákon, do platnosti by mohol vstúpiť 1. januára 2021. Boj proti škodlivým opaľovacím krémom zatiaľ vedú niektoré havajské letecké spoločnosti – cestujúcim ponúkajú ekologické vzorky krémov zadarmo. Ďalším krokom k ochrane útesov je aj púšťanie krátkeho dokumentu na leteckých linkách o klimatických zmenách, ktoré nepriaznivo vplývajú na koralové pobrežia.

 

ZDROJ: cnn.com

Foto: Pexels