Plastovým príborom či slamkám odzvonilo. Slovensko sa stane ekologickejšie

Nebude tak z dňa na deň. Vláda na včerajšom rokovaní podporila novelu zákona o odpadoch, vďaka ktorej sa od roku 2021 nesmú uvádzať na slovenský trh jednorazové plastové výrobky. Schválená novela zároveň podporuje výrobcov recyklovateľných produktov. 

„Na Slovensko sa ročne dovezie 14-tisíc ton neobalových plastových výrobkov, pričom významnú časť z tohto objemu predstavujú práve plastové slamky, taniere, príbory a ďalšie produkty. Tieto jednorazové plasty sa vo veľkej väčšine na Slovensko dovážajú a u nás končia ako odpad,“ vysvetlil podpredseda vlády a minister životného prostredia László Sólymos.

Stopku od vlády dostali plastové taniere, príbory, miešadlá na nápoje, slamky, paličky od balónov aj vatové tyčinky do uší. Na pultoch tiež nenájdeme z expandovaného polystyrénu vyrobené nádoby na potraviny, nápojové obaly a poháre na nápoje. 

Novela zvýhodňuje aj výrobcov, ktorých produkt alebo obal je ľahšie recyklovateľný. Bude niesť nižšie náklady v porovnaní s ostatnými výrobcami. Toto opatrenie má nepriamo motivovať firmy, aby hľadali alternatívy alebo nepožívali viacero druhov obalov na jeden výrobok. 

Plastovým príborom či slamkám odzvonilo. Slovensko sa stane ekologickejšie

„Boj proti plastom či už prostredníctvom zálohovania nápojových obalov alebo zákazom zbytočných plastov je dnes veľkou úlohou pre všetky civilizované krajiny. A som rád, že Slovensko v tejto oblasti nezaostáva,“ upozornil Sólymos na zákon o zálohovaní PET fliaš a plechoviek, ktorý vláda schválila pred viac ako dvoma mesiacmi a v súčasnosti už prešiel prvým čítaním v Národnej rade SR.

 

Zdroj: Ministerstvo životného prostredia SR

Foto: Pexels