Čo sa oplatí študovať? O týchto absolventov sa firmy bijú!

Pokiaľ chcete na vysokej škole študovať perspektívny odbor, zbystrite pozornosť. Poznáme profesie, po ktorých zamestnávatelia doslova bažia, a teda majú lukratívne miesta vo firmách takmer isté. 

Spoločnosť Profesia zostavila ešte vlani rebríček, v ktorom odkrýva, po ktorých absolventoch zamestnávatelia v praxi najviac pokukujú. Na jeho vrchole sa umiestnili informatici, ktorých si trh neustále žiada. "Nájsť vhodného adepta na IT pozície je v súčasnosti v porovnaní s ostatnými odvetviami najnáročnejšie. V minulom roku platilo, že životopis doštudovaného informatika si pozrelo v priemere takmer deväť zamestnávateľov," uvádza sa na webe profesia.sk. 

Druhé miesto v rebríčku patrí absolventom strojárstva a tretia priečka patrí ekonómom. Za nimi nasledujú absolventi spoločenských vied, techniky, stavebníctva, prírodných vied, filozofie, práva, pedagogiky, teológie, zdravotníctva, športu a umenia. 

Pokiaľ ide o odvetvia, v ktorých majú absolventi podľa Profesie najväčšiu príležitosť zamestnať sa, kraľuje im administratíva, obchod, ekonomická sféra, oblasť výroby a oblasť informačných technológií. Podľa špecializovaného portálu najviac ponúk pre absolventov vysokých škôl ponúkajú pozície administratívny pracovník, referent, predavač, asistent, operátor strojov a zariadení a obchodný zástupca. 

Foto: pixabay