Rakúsky spisovateľ Herbert Giller: Marxizmus a kapitalizmus sú dvojčatá

Univerzálna mierová federácia zorganizovala pri príležitosti 30. výročia pádu Železnej opony prednášku na tému „Od marxizmu k mamonizmu“. Prednášal na nej Herbert Giller, rakúsky filozof a spisovateľ.

Prednášajúci bol v minulosti súčasťou komisie pre jadrovú energiu OSN vo Viedni. Skupina dostala za svoju činnosť Nobelovu cenu za mier. Prezentácia  bola v nemeckom jazyku s prekladom do slovenčiny. TlmočilMiloš Klas, ktorý nesie zodpovednosť za činnosť UPF na Slovensku. Akcia sa uskutočnila na Cukrovej ulici v Bratislave. Na prednáške rozprával Giller o vplyve marxizmu a kapitalizmu, ako pôsobí kapitalizmus negatívnym spôsobom na životné prostredie a o jeho veľkom vplyve na rodiny. Vyjadril sa, že marxistický komunizmus by nikdy nevznikol, ak by sa „kresťanský západ“ v období priemyselnej revolúcie správal eticky správne. Podľa jeho slov pokušenie ľudí získať v čo najkratšom čase, čo najviac peňazí viedlo k tomu, že potlačili svoju ľudskosť i záujem o potreby ostatných. Ľudstvo by podľa neho potrebovalo nové vierovyznanie – tzv. „integrálne kresťanstvo“, v ktorom by boli zahrnuté novodobé poznatky relevantné pre súčasnú spoločnosť. Giller používal myšlienky ruského filozofa Berďajeva. Ten tvrdil, že kapitalizmus a marxizmus sú ako dvojčatá, pretože vznikli z toho istého jadra. Spoločný majú tzv. egoistický materializmus, ktorý sa dá nazvať aj ako „mamonizmus“. Tento pojem vyjadruje slúženie človeka peniazom. 

Na záver nasledovala diskusia. Prednášky sa zúčastnili aj dvaja študenti Katedry žurnalistiky Univerzity Komenského v Bratislave. „Prezentácia bola ťažko interpretovaná, prednášajúci mohol veci vysvetľovať aj jednoduchšie, ale isto to bolo poučné,“ povedala študentka Kamila. „Prednáška bola super. Pán Giller má veľmi dobré postrehy a veľký prehľad. Správne tiež podotkol, že sa venuje menej času ľudskému životu a do popredia ide kapitál,“ podotkol študent katedry Alexander. 

 

Foto: Facebook/Herbert Giller