Investigatívny novinár Soltész zažil prípad, nad ktorým ostáva rozum stáť

V Prešove sa mesiac po vražde Jána Kuciaka a jeho partnerky uskutočnila diskusia investigatívnych žurnalistov Zuzany Petkovej, Dušana Karolyiho a Arpáda Soltésza. Jej záznam si môžete pozrieť TU.

Investigatívny novinár Arpád Soltész na diskusii rozprával o príbehu, ktorý sa stal počas jeho novinárskej kariéry. „Raz sme uverejnili fotografiu vyšetrovateľa, ktorý stíhal známeho mafiána, na ktorého bol vydaný medzinárodný zatykač. Mafián sa mal údajne skrývať v zahraničí, ale všetci vedeli, že sedí doma v Poprade,” začal svoje rozprávanie.

„Už to mrzelo aj SIS-károv, ktorí mi priniesli fotografiu. Vyšetrovateľ bol na nej na ulici v družnej debate so zločincom. Vyšetrovateľa som s tým konfrontoval, ale on povedal, že fotka je stará a že sa síce poznajú, ale keby ho dnes stretol, tak by ho zadržal. Zverejnil som fotografiu aj vyjadrenie s komentárom, že viacerí ľudia neustále nahlasujú, že hľadaný človek sa pohybuje doma,” pokračoval Soltész.

„Pán vyšetrovateľ potom zažaloval vydavateľa za zverejnenie fotografie. Fotografia je realita objektívne zachytená fotoaparátom, ale vraj poškodila jeho dobré meno. Bol to vyšetrovateľ, ktorý mal kanceláriu v budove Okresného súdu v Poprade. Ukradli mu spisy jedného z najväčších podvodov so spotrebnou daňou na alkohol, čo je zvláštne,” pousmial sa.

„Preto, že sedel priamo v budove okresného súdu, sa 11 z 12 sudcov Okresného súdu v Poprade nechalo z konania vylúčiť pre zaujatosť. To bolo logické, veď spolu chodili na obed do jednej kantíny. Jedna sudkyňa sa však cítila byť úplne objektívna, tak to konanie vzala,” pokračoval Soltész.

„Vyšetrovateľov advokát ma vypočúval ako svedka. Položil mi otázku či viem, aké problémy som jeho klientovi spôsobil zverejnením fotografie. S kamennou tvárou som povedal, že neviem. Na to sudkyňa začala mlátiť päsťou po pulte a hovorila 'Vy mi chcete povedať, že neviete, čo sa dialo v tejto budove?’” na čo novinár odpovedal že nie, pretože tam nepracuje.

Spor vydavateľstvo prehralo a advokát sa investigatívneho novinára pýtal, v akej krajine sa to nachádzajú, pretože toto podľa advokáta nemohla byť Slovenská republika. Sudkyňa sa totiž takto prejavila na verejnom pojednávaní. „Všetko je o ľuďoch. Dnes by sme potrebovali veľmi dôkladnú reformu súdnictva a museli by sme podľa mňa vymeniť značnú časť sudcov. Nie všetkých, je tu veľa čestných ľudí, ktorí si chcú robiť svoju prácu, ale v tomto vytvorenom systéme na to nemajú šancu,” zhodnotil Arpád Soltész.

 

Foto: Reprofoto YouTube