Výročie cesty na Mesiac. Deň, ktorý sa zapísal do histórie

Pred 50-timi rokmi sa trojica odvážnych mužov vydala na výpravu, na ktorú oni, ani celé ľudstvo, nikdy nezabudne. Zostane navždy zaznamenaná v našej histórii. Pred polstoročím sa Neil Armstrong, ako prvý človek v dejinách, poprechádzal po Mesiaci. 

„Je to malý krok pre človeka, ale veľký skok pre ľudstvo.“Toto je pamätná veta, ktorú vyslovili. Jeho prvé kroky počas 152-minútového výstupu na mesačný povrch sledovali pri televíznych a rádiových prijímačoch milióny ľudí. Na povrchu Mesiaca odhalil aj pamätnú plaketu s nápisom: „Tu sa ľudia z planéty Zem prvýkrát dotkli nohami Mesiaca. Júl R.P. 1969. Prišli sme v mieri a v mene celého ľudstva.“  Text podpísali členovia posádky Apolla 11, Neil Armstrong, Buzz Aldrin, Michael Collins, a prezident USA, Richard Nixon. Astronauti následky vztýčili americkú vlajku. 

Cesta na Mesiac

Vzhľadom k tomuto výročiu sa Pavol Horňák v spolupráci so Slovenským technickým múzeom v Košiciach rozhodol usporiadať výstavu Cesta na Mesiac, ktorá bude trvať do 8. septembra 2019. Výstava vám predstaví kľúčové okamihy kozmonautiky, uvidíte zbierku vybraných fotografií, dobových predmetov, ako aj ich replík a historických dokumentov.

„Je to jedna z mala udalostí ľudskej histórie, ktorá dokázala v pozitívnom zmysle inšpirovať masy ľudí, a ukázať to najlepšie, čo je ľudstvo po technickej a organizačnej stránke schopné dosiahnuť. Odkaz ľudských výprav na Mesiac sa stáva čoraz aktuálnejším. Mal by nám byť príkladom práve teraz, keď sa s obnoveným záujmom obraciame späť k Mesiacu a ďalej k Marsu. Spoznajte najfascinujúcejší príbeh histórie ľudstva a vydajte sa spolu s nami za hranice Zeme, " dodáva autor výstavy Pavol Horňák.

 

Foto: Pixabay