Život bez odpadu? S týmito piatimi pravidlami sa to dá

Viete si predstaviť svoj život bez toho, aby ste produkovali nejaký odpad? Pre niekoho nemožné sa pre iných v posledných rokoch stáva realitou. A nie je to iba náhoda... Oceánmi sa už teraz plavia celé ostrovy plastov, ktoré do nich boli vyhodené.

Život bez odpadu je veľmi jednoduchý a nie je o odmietaní vecí, ktoré každodenne používame. Je skôr o alternatívach, prospešných pre vás i pre vaše okolie. Základom toho celého je anglických 5 R – Refuse, Reduce, Reuse, Recycle, Rot. V preklade odmietaj, redukuj, znova použi, recykluj a kompostuj.

Odmietajte

Prvé pravidlo, ktoré by v zero waste živote malo hrať najväčšiu úlohu. Pokúste sa pozrieť okolo seba, koľko plastových vecí denne použijete a hneď zahodíte? Tašky, sáčky, slamky, fľaše.. Toto všetko je jednorazový plastový odpad hromadiaci sa v prírode, keďže jeho rozkladanie sa nie je rýchlou záležitosťou.  

Na začiatok stačí malá zmena – plátená taška namiesto tej plastovej, nerezová alebo bambusová slamka, vlastná fľaša na vodu zo skla či kovu. Všetky tieto veci použiješ viackrát a zbavíš sa zbytočného odpadu.

Redukujte

Skutočne potrebujete všetko, čo vlastníte? Priznajte si, koľko vecí, ktoré ste si počas svojho života kúpili, ste skutočne nepotrebovali? Pokúste sa zamerať na kvalitné veci, do ktorých sa oplatí investovať a nahraďte nimi množstvo zbytočností, ktoré ste si nahromadil.

Toto pravidlo platí tak pre kozmetiku, ako pre oblečenie a všetko ostatné. Investovať sa proste oplatí.

Znova použite

Toto pravidlo súvisí s predchádzajúcimi. Vyhýbajte sa veciam, ktoré sú vhodné na jedno alebo pár použití. Zvoľte trvácnejšie veci, do ktorých síce zainvestujete, no časom sa vám to určite vráti.

Recyklujte

Myslím, že o recyklácii toho veľa hovoriť nemusím. Triedenie odpadov a ich recyklácia by už dnes mala byť samozrejmosťou života každého človeka.

Život bez odpadu? S týmito piatimi pravidlami sa to dá

Recyklovať sa dá okrem odpadu takmer všetko. Skúste nájsť nové využitie pre veci, ktoré už nepotrebujete. Zo starého oblečenia sa napríklad dá urobiť nekonečné množstvo vecí, stačí trocha hľadať na internete a inšpirácia príde sama.

Kompostujte

Pokúste si vyhľadávať veci, ktoré sa v prírode dokážu rozložiť čo najrýchlejšie a vytvoria zo seba novú pôdu pre život. Príkladom sú bambusové zubné kefky, ktoré po vyhodení do kompostu jednoducho zhnijú, na rozdiel od ich plastových opakov.

 

Foto: Pixabay