Ide o viac. Godzone tour aj tento rok zavítalo do piatich slovenských miest

Stačí vystúpiť na železničnej stanici a rozhliadnuť sa okolo seba. Smerom na Námestie Andreja Hlinku prúdia početné skupinky mladých ľudí. Ani nie po sto metroch ma zastaví niekoľko dievčat. Na sebe majú čierne mikiny s preškrtnutým logom organizácie, ktorá je najmä medzi mladými kresťanmi nepochybne známa. „Ahoj, poznáš Godzone?” usmejú sa, v rukách držia malé propagačné letáky. Prikývnem, a tak sa opýtajú, či idem na večerný program. Keď znovu dostanú kladnú odpoveď, veselo sa rozlúčia so slovami, že sa na ňom uvidíme. 

Kráčam ďalej a hoci ešte nie je vidieť obraz, je možné zachytiť zvuk. Nielen námestím, ale aj jeho blízkym okolím sa nesie jediné meno: Ježiš. Blízko katedrály stojí neveľké pódium, vedľa neho drevený kríž a stánok s teplým čajom a kávou. Okolo sa zhromažďuje asi desiatka okoloidúcich. Aj ich dobrovoľníci pozývajú na zimný štadión. Jeho brány sa otvárajú v predstihu hodiny a pol. Deje sa tak z dôvodu, aby všetci stihli prejsť registráciou a nájsť si vhodné miesto, kým sa to celé začne.

Hala sa zapĺňa rýchlo, nakoniec zostane len pár voľných miest. Niet sa čomu diviť – do Žiliny prišlo celkom 5 909 ľudí. Na úvod programu vystúpi s krátkym príhovorom katolícky kňaz Ján Buc a predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. Krátko na to pódium ovládne chytľavá pieseň v podaní rapera Martina Dvornického a speváčky Jany Palajovej. „Ide o viac ako logo, značku, marketing. Bohatstvá zaniknú, no vzťahy sú tu naveky,” tak znie úryvok z piesne, ktorá reprezentuje hlavnú tému tohtoročného turné – Ide o viac.

Približuje ju aj riaditeľ projektu Július Slovák: „Chceme odovzdať víziu o generácii, ktorá hovorí o tom, že toto nie je o značkách a logách. Chceme škrtnúť svoje logo a volať ľudí k tomu, aby sme spoločne vstúpili do troch pilierov tejto témy, ktorými sú viera, jednota a úcta.” 

Počas večera sa predstavia chválové kapely PiarMusic, Espé a Lámačské chvály. Dav spieva, dvíha ruky; tí, čo doteraz sedeli, vstávajú. Modlitbu chvál striedajú scénky a osobné svedectvá viery. Samostatným umeleckým dielom sú aj detailne prepracované kulisy, ktoré svojou jedinečnosťou dotvárajú neopakovateľnú atmosféru.

„Na Godzone tour som prišla tretíkrát. O tejto akcii som sa dozvedela, keď nás tam chceli vziať ako birmovancov. Tento rok sa mi najviac páčilo slovo Jána Buca a chalani, čo hrali na bubny,” opisuje svoje pocity jedna zo zúčastnených. 

Ako však v priebehu celého večera pripomínajú organizátori, týmto dňom to nekončí, ale naopak začína. Pozývajú ľudí, aby evanjelium preniesli do svojho každodenného života. Hovorí o tom aj kňaz Ján Buc, ktorý vyzýva k väčšej viere, jednote a úcte ku všetkým ľuďom. Na záver udeľuje požehnanie žilinský biskup Tomáš Galis. Tmavé ulice sa tak opäť zapĺňajú tisíckami tvárí, ktorým ide o viac. 

Projekt Godzone organizuje novembrové evanjelizačné koncerty už od roku 2009 v rámci Týždňa Cirkvi pre mládež. Ich hlavným cieľom je priblížiť evanjelium mladým ľuďom moderným a originálnym spôsobom. Keďže chcú toto posolstvo sprostredkovať každému, vstup na program je úplne zdarma. Okrem Žiliny tento rok navštívili Prešov, Poprad, Banskú Bystricu a Bratislavu.

 

Foto: Pixabay