Dnes si pripomíname Svetový deň slobody tlače

Celý svet si pripomína významný deň. Na Slovensku je téma po udalostiach predchádzajúcich mesiacov ešte aktuálnejšia než inokedy. Spamätávame sa z vraždy novinára a prizeráme sa nezvyčajným praktikám RTVS.

V roku 1991 Organizácia spojených národov pre vzdelanie, vedu a kultúru (UNESCO) vyhlásila 3. máj za Svetový deň slobody tlače. Celý svet si dnes pripomína základné princípy slobody tlače, pričom má zároveň možnosť hodnotiť úroveň médií a brániť ich pred útokmi na ich nezávislosť. Tretí máj zároveň slúži ako spomienka na žurnalistov, ktorí boli uväznení alebo zabití pre svoju prácu. 

Na Slovensku je téma mimoriadne aktuálna po februári 2018, keď bol zavraždený investigatívny novinár portálu aktuality.sk Ján Kuciak a jeho snúbenica Martina Kušnírová. Policajný prezident Tibor Gašpar po objavení ich tiel povedal, že ich vražda pravdepodobne súvisela s Kuciakovou prácou investigatívneho žurnalistu. Výsledky vyšetrovania ani po viac ako dvoch mesiacoch od činu úkladnej vraždy nie sú známe. 

Ďalším aktualizačným mementom tretieho mája je na Slovensku stav vo verejnoprávnej RTVS. Na začiatku apríla 2018 podpísalo takmer 60 redaktorov, editorov a moderátorov RTVS spoločné vyhlásenie, v ktorom upozorňujú na ohrozenie nezávislosti v spravodajstve RTVS. Verejnoprávne médium následne nečakane oznámilo, že už ďalej nepočíta s redaktormi  Matúšom Baňovičom, Matúšom Davidom, Janou Mesárovou a Kristiánom Čekovským. Všetci štyria boli pod vyhlásením podpísaní. Kritičkou situácie v RTVS bola aj redaktorka a moderátorka Zuzana Kovačič Hanzelová, ktorá následne dostala zákaz pripravovať politické príspevky. 

 

Foto: Veronika Pancuráková