Myšlienky, ktoré stoja za šírenie. Poznáte TED-a?

Nie, nemyslíme Teda z populárneho amerického seriálu How I met your mother (Ako som spoznal vašu matku), ani toho hovoriaceho macíka Teda, ale mediálnu organizáciu TED (Technology Entertainment Design), ktorá šíri myšlienky vo forme krátkych a inšpiratívnych prednášok. „Ideas worth spreading.“ Myšlienky, ktoré stoja za rozšírenie. To je hlavným mottom celej organizácie.

Virtuálna univerzita

Jednoducho, zaujímavo, poučne a stručne. Za osemnásť minút vám TED rečníci zhrnú históriu ľudstva, novinky v medicíne, predvedú vám robota, ktorý má „dušu“, veci, ktoré ste si nikdy nevšimli, ponúknu náhľad do budúcnosti a mnoho ďalších.

Myšlienky, ktoré stoja za šírenie. Poznáte TED-a?

Takzvané TED TALKS vedú zaujímaví hostia z rôznych oblastí od vedy, cez podnikanie, zábavu až ku globálnym problémom, ale aj bežní ľudia, ktorí prežili niečo výnimočné a chcú sa o svoju skúsenosť podeliť s ostatnými.

Myšlienky, ktoré stoja za šírenie. Poznáte TED-a?

Prednášky prebiehajú v angličtine, ale titulky sú vďaka dobrovoľným prekladateľom preložené do viacej ako sedemdesiatich jazykov. Od albánčiny cez arabčinu a  vietnamčinu, vrátane slovenčiny. Pri každej relácii je navyše aj transkript-textový prepis v anglickom jazyku, na ktorom je zvýraznené, kde v texte sa rečník nachádza.

Spomedzi prednášajúcich z radov známych osobností TED rozšíril svoj list aj o mená ako Bill Clinton, Jane Goodall, David Cameron, Bill Gates, Bono zo skupiny U2, pápež František, zakladateľov Googlu Larry Page a Sergey Brin, spolu s  množstvom laureátov Nobelovej ceny.

Myšlienky, ktoré stoja za šírenie. Poznáte TED-a?

Webová stránka obsahuje viac než 2400 TED TALKS dostupných online a zadarmo. Prednášky prebiehajú v aule, s rečníkom na javisku a poslucháčmi v hľadisku. Je to skoro ako v škole, nemusíte však nikam ísť, stačí vám pripojenie na internet a cez počítač, či telefón si môžete pozrieť ktorúkoľvek tému z archívu.

Počúvajte a učte sa

TED má vo svojej podstate niečo výnimočné, čo nenájdete na každej univerzite. Je to spôsob výučby, alebo jednoducho povedané, pocit, keď učenie nie je učením.

V široko plošnom rozložení tém si nájdu miesto mladí, ale aj staršie generácie. Niekoľkoročné výskumy, nové objavy a vlastné skúsenosti dostávajú priestor vďaka kvalitne spracovaným prezentáciám od skúsených rečníkov.

Nielen z toho, čo hovoria, si odnesiete niečo nové. Inšpiráciu nájdete aj v spôsobe, ako to hovoria. TED je skvelým príkladom vytvárania efektívnych prezentácií, používania správneho jazyka a strhnutia a udržania si pozornosti diváka počas celej prednášky.<!--[if gte vml 1]>

TED má za dobu svojej existencie niekoľko kritikov, ale dôkazom obľúbenosti organizácie je, že do novembra 2012 boli TED TALKS celosvetovo videné viac ako miliardu krát.

Ešte nepoznáte TED-a? Rozšírte svoje myšlienky na TED.com

-->