Nikam sa neponáhľajte a vnímajte umenie. Biela noc potrvá celý víkend

Vyše štyridsať svetelných inštalácií rozžiari hlavné mesto už tento víkend. Najväčší medzinárodný festival súčasného umenia na Slovensku Biela noc začína od piatkového poludnia (27. septembra) a potrvá až do nedeľnej noci (29. septembra). Nikam sa teda neponáhľajte a nechajte sa pomaly unášať umením. 

Minulé ročníky Bielej noci očarili Slovákov do takých rozmer, že prilákali do ulíc Bratislavy tisícky nadšencov. Preto sa ani niet čomu diviť, že sa pri niektorých inštaláciách tvorili rozsiahle rady. Pre organizátorov to bola dobrá i zlá správa. Ich festival má taký úspech, že ľudí je priveľa. Tento rok sa teda rozhodli dopriať návštevníkom viac času a Bielu noc predĺžili z jednej noci na trojdňový festival. No a na čo sa môžeme tešiť?

Bratislava v komixovom prevedení

Do komixového sveta nás zavedú britskí dizajnéri Filthy Luker a Pedro Estrellas, ktorí nám ukážu svoju víziu kreslených scén pretavených do reálneho sveta. Neprehliadnuteľná bude inštalácia omotaná okolo ikonickej budovy nad Dunajom. Legendárna budova Skladu č. 7. sa stala totižto domovom gigantickej chobotnice. Jej chápadlá budú vyrážať z okien, dverí i balkónov. To ale nie je všetko. Pri Eurovei vás bude sledovať neobyčajný strom a pri prechádzke Dvořákovým námestím zistíte, že do River Parku obrovská vesmírna raketa.

Pixelová smršť

Najrozsiahlejšie digitálne dielo v histórii festivalu príde tento rok z Austrálie priamo do Sadu Janka Kráľa. Multimediálny umelec Kit Webster návštevníkov vtiahne do vizuálneho matrixu zo 700-tisíc svetelných bodov, poskladaných do troch symetrických objektov pripomínajúcich scénu zo science fiction filmu. Pôsobivé budú aj priestorové projekcie od Kanaďanky Cinzie Campolese, ktorá vytvorí imerzívne prostredie plné audiovizuálnych vnemov v Sklade č.7.

Chvíľka aj na zamyslenie

Na inštaláciu Mesiaca z Medickej záhrady nezabudne asi nikto (my teda určite nie). Vtedy sme mali niečo tak vzdialená až na dosah ruky. Tento raz sa nám v Átrium Filozofickej fakulty UK neskytne pohľad na napodobeninu Zeme, ktorá nie lenže poteší náš zrak, ale nesie aj odkaz uplynulých dní. Britský vizuálny umelec Luke Jerram týmto monumentálnym dielom pripomína, aká krehká a výnimočná je naša planéta a aké dôležité je obnoviť pocit zodpovednosti za životné prostredie.

Nikam sa neponáhľajte a vnímajte umenie. Biela noc potrvá celý víkend

Nikam sa neponáhľajte a vnímajte umenie. Biela noc potrvá celý víkend

Dôležitá je príprava

Program Bielej noci je skutočne pestrý a inštalácií je veľa, preto radšej venujte pár minút aj  na naplánovanie si trasy, pred tým ako vyrazíte. Niektoré atrakcie sú viazané na presný čas, iné sú spoplatnené a budú sa konať aj rôzne workshopy či premietanie filmov, preto by bola škoda o niečo prísť, len pre nepripravenosť. 

Ako to bude s MHD?

Na Bielu noc pozval verejnosť aj primátor Bratislavy Matúš Vallo. „Ide o jeden zo spôsobov, ako priblížiť súčasné umenie obyvateľom a obyvateľkám mesta. Umiestniť ho na miesta, kde ho až tak nečakáme,“ uviedol Vallo. Primátor tiež ubezpečil návštevníkov, že mesto robí všetko pre to, aby festival dopadol dobre, vrátane starostlivosti o čistotu a posilnenie mestskej hromadnej dopravy. „Po oba dni konania akcie nasadíme do prevádzky mimoriadne posilové električky, ktoré budú premávať v 15 minútových intervaloch až do polnoci,“ odkazuje návštevníkom na Facebook Dopravný podnik Bratislava. Prehľad posilnených spojov nájdete poskytol DPB na webovej stránke

 

Zdroj: Biela noc

Foto: StudentskeNoviny, Facebook/Filozofická fakulta UK v Bratislave