Pravda a lož na Facebooku od Vladimíra Šnídla zmení váš pohľad na informácie na sociálnych sieťach

Manipulácie, fotomontáže, vymyslené statusy. Všetky tieto dezinformácie sa rýchlo šíria sociálnymi sieťami. Ako zistiť, čo je pravdivé a čo lož? Na túto a mnohé iné otázky dostávame odpovede v knihe Pravda a lož na Facebooku od Vladimíra Šnídla.

Táto 157 stranová kniha nám neodkrýva iba rôzne typy manipulácií na najpopulárnejšej sociálnej sieti, ale aj sleduje, ako sa šíria konšpiračné teórie a ukazuje konkrétne tipy, ako proti týmto manipulačným technikám môžeme bojovať. Zároveň poukazuje na často diskutovanú tému, prečo tradičné média klamú a prečo ľudia viac veria informáciám, ktoré sa šíria na Facebooku. Upozorňuje na to, že sociálne siete vytvorili priestor, kde je veľmi jednoduché šírenie skreslených informácií a neprávd. Predsa len vďaka tomu čo si ľudia prečítajú na internete, si budujú názory na dianie vo svete, ako napríklad na migrantov, rómsku otázku alebo homosexuálov. Mnohokrát sa práve vďaka týmto informáciám rozhodujú, akej politickej strane budú sympatizovať a koho budú voliť. 

Jednoznačne túto knihu nemožno označiť za oddychovú literatúru, ale skôr za príručku o súčasnom informačnom svete. Okrem informácií a tipom ako bojovať s manipuláciami na sociálnych sieťach, tam nájdeme aj konkrétne príklady týchto techník, či rôzne grafy a štatistiky. Pre lepšie pochopenie, niektorých pojmov sa na konci knihy nachádza aj slovník so stručným, no veľmi jasným vysvetlením.

Ak chcete vedieť viac o informáciách, s ktorými sa dennodenne stretávate na internete alebo si chcete byť už nabudúce istí, či príspevok, ktorý zdieľal váš priateľ na Facebooku je naozaj pravdivý, tak táto kniha je jednoznačne dobrou voľbou. 

 

Foto: Alexandra Ševčíková