„Trust Me“ - jeden z najlepších na Áčku.

„Fakt neviem, čím som si tú cenu zaslúžila.“ Toto sú slová skromnej nádejnej animátorky, študentky Zlaty Golecovej, ktorej sa podarilo vyhrať prvé miesto festivalu Áčko v kategórií animovaného filmu.

Áčko, festival študentských filmov, funguje na Slovensku už viac ako dve desaťročia. Tento rok, v októbri, sa konal 23. ročník. Podľa oficiálnych prameňov zo stránky tohto festivalu ide tvorcom predovšetkým o to, aby inšpirovali mladých ľudí k tvorbe audiovizuálneho umenia. Zároveň sa ale počas priebehu odovzdávajú ceny v rôznych kategóriách.

Zlata Golecová je predstaviteľkou jedného z menej ospevovaných druhov filmu, toho animovaného. V minulosti som sa jej už v jednom článku venoval, a to preto, aby sme sa pokúsili objasniť, že tvorba animovaného filmu neznamená len kreslenie postáv. Práve Zlata pracuje najmä a najradšej formou „stop-motion“. Princípom tejto techniky je vytvorenie určitého prostredia a znázornenie situácie, ktorá sa následne vyvíja drobnými pohybmi zachytávanými na fotografiách. Tie sa potom na to spoja do videa a vytvoria tak ilúziu pohybu.

Víťazný animovaný film s názvom „Trust Me“ bol vytvorený z fotografií vymodelovaných tvarov. Ruka a noha mali znázorňovať ľudí; k dôveryhodnejšiemu zobrazeniu emócií pomohli zvuky.

„Pôvodne som mala v pláne úplne iný námet na bakalársky film, na ktorom som pracovala už počas druhého ročníka, tak, ako všetci moji spolužiaci. Potom som si však uvedomila, že chcem pracovať na niečom inom. Tak sme so scenáristkou spracovali úplne iný námet. Nedostatok času sa ale pravdepodobne podpísal na tom, že scenáristicky by som si to vedela predstaviť ešte trošku viac premyslené.“

Podľa slov Golecovej ju fascinujú vzťahy medzi ľuďmi, a vo filme „Trust me“ sa jeden konkrétny rozhodla spracovať. „Samozrejme, inšpirovala som sa svojimi skúsenosťami. Zobrazuje to vzťah rodiča a dieťaťa. Pri tvorbe som sa zamýšľala nad vzťahom medzi mnou a mojou mamou, keďže máme často nezmyselné konflikty kvôli iným názorom. Celkovo je to v tomto svetle smutné, koľko času venuje matka svojmu dieťaťu, stará sa oň, a nakoniec raz aj tak odíde. V mojom filme bolo ešte aj to, že dieťa bolo iné, ako si ho matka predstavovala, čo bolo pre ňu taktiež náročné.“

Okrem kategórie Najlepší animovaný film, ktorú vyhral, bol jej film nominovaný aj v ďalších dvoch kategóriách, a to za Najlepšiu dramaturgiu a Najlepší film Áčka.

Čo Zlata Golecová chystá, nám naznačila slovami: „Moje ďalšie dielo bude o hľadaní myšlienky a o tom, aké ťažké je nájsť nápad. Takže znova niečo z môjho každodenného života, haha.“