Ako som vozil Nórov – kniha, ktorá nie je seversky chladná

Aké to asi je, voziť Nórov MHDčkou? Líšia sa od našincov, či ani veľmi nie? Na tieto a ešte ďalšie otázky nájdete odpoveď v knihe Ako som vozil Nórov od Ondreja Sokola.

Rodák z Trenčína chcel pôvodne študovať prekladateľstvo. Fakultu mu ale počas štúdia zrušili, tak sa rozhodol zamestnať v bratislavskom Dopravnom podniku. Odtiaľ o štyri mesiace odišiel do Nórska, kde strávil brázdením severských ciest niekoľko rokov. Vozil ľudí v hlavnom meste i na nórskom vidieku. Knihu si budete asi musieť prečítať viackrát, lebo prvýkrát sa budete len smiať na autorových trefných prirovnaniach a ujde vám pointa. Ondrej začal svoje príhody z práce najskôr písať na server Dailymale.sk, kde sa jeho texty stali fenoménom a razom sa dostal medzi najobľúbenejších autorom a s každým ďalším príbehom silnela požiadavka, aby texty vydal knižne.

Jeho štýl je ľahký a „čitateľný“. Červená knižka v tvrdej väzbe má 212 strán, ale zhltnete ju na jeden nádych. Obálka s kostrbatými kresbami vyzerá trochu infantilne, ale nenechajte sa odradiť.

Ondrej Sokol vás svojím príjemným štýlom prenesie do malebnej nórskej prírody za volant svojho „kebabu“ a budete mať možnosť spoznať jeho kolegov, kamarátov a, samozrejeme, nórskych cestujúcich. A na konci možno zistíte, že hulváti a nevychovanci nežijú len na Slovensku, ale že je to celosvetový fenomén.

 

Foto: Veronika Bullová