Prekonali Fantastické zvery Harryho Pottera?

Pred piatimi rokmi som sedela v kinosále a sledovala posledné minúty z Harryho Pottera. Určite som nebola jediná, ktorá nechcela uveriť, že tento veľkolepý príbeh sa už skončil. Našťastie, nestalo sa tak. J. K. Rowlingová opäť popustila uzdu svojej fantázie a nesklamala. 17. novembra teda mnoho obdivovateľov magického sveta zamierilo do kín, aby medzi prvými uvideli Fantastic Beasts and Where to Find Them (Fantastické zvery a ich výskyt).

Príbeh ťa zavedie do dávnej minulosti, kedy ešte Harry nebol ani na pláne, presnejšie do roku 1926. Britský mágo-zoológ Newt Scamander (Eddie Redmayne) práve skončil svoju výpravu, počas ktorej hľadal a skúmal výskyt magických tvorov. Tieto živočíchy však nie len skúma, ale ich aj chráni. Má ich ukryté v tajomnom kufríku, ktorý nosí všade zo sebou. Vďake nehode sa ale tento kufrík dostane do rúk nečarodejníka, mukla Jacoba Kowalskeho (Dan Fogler), ktorý neodolá pokušeniu a otvorí ho. Kým Newt, Jacob a bývalá aurorka Tiny Goldstein (Katherine Waterson) hľadajú zvieracích utečencov, čarodejnícky svet sužujú väčšie problémy. Hrozí mu odhalenie. Kvôli častým útokom Gellerta Grindelwalda, ktorými sa už zaoberajú aj muklovia, vládne v oboch svetoch napätie.

Začnem pozitívami

Tvorcovia Harryho Pottera nasadili laďku tak vysoko, že už bolo nemožné ju preskočiť. Preto som veľmi rada, že Fantastické zvery cez ňu neskákali, ale postavili si vlastnú. Nový príbeh, ktorý pomaly odpovedá na nezodpovedané otázky z Harryho, noví herci, nové dobrodružstvá. Konečne sa dozvieme viac o živote Gellerta Grindelwalda a v ďalších dieloch aj Albusa. V príbehu však dostali priestor aj noví hrdinovia, ktorí postavy stvárnili výborne najmä Eddie Redmayne a Dan Fogler. Oceňujem aj vtipné scény, boli naozaj vtipné. Celkový pozitívne dojem z filmu dopĺňala, ako inak, úžasná grafika. Magické tvory sa podarili.

Menšie negatíva

Asi pred polrokom som videla film Dánske dievča. Ak si spomínaš, Eddie v ňom pobehoval v pančuchách, šatách a lodičkách. Aj keď vo Fantastických zveroch zahral svoju rolu presvedčivo, chvíľu mi trvalo, kým som na jeho predošlú rolu zabudla. Ďalej som sa nevedela stotožniť s postavou Johnyho Deppa a hlavne nezmyselným koncom. Kto sa dá len tak zatknúť bez boja? No ja pevne verím, že Johny ešte prekvapí a svoj názor, budem musieť zmeniť. 

https://m.youtube.com/watch?v=Vso5o11LuGU

Foto: Warner Bros