Stovky študentov ostali večer v škole úplne dobrovoľne. Bol z toho jeden z najsilnejších zážitkov

V Aule Univerzity Komenského v Bratislave sa 19. februára 2019 exkluzívne premietal film Ostrým nožom. Premietanie bolo určené pre akademickú obec univerzity, ktorá priestory zaplnila do posledného miesta.

Väčšinu osadenstva tvorili študenti, ktorí mali v podvečerných hodinách už dávno po vyučovaní, ale aj napriek tomu v škole dobrovoľne ostali. Mali totiž príležitosť pozrieť si film Ostrým nožom, a to dokonca ešte pred jeho oficiálnou premiérou. Snímka bola totiž inšpirovaná udalosťami z roku 2005, keď na Tyršovom nábreží v Bratislave zavraždili študenta Filozofickej fakulty UK Daniela Tupého.

Práve preto dostali študenti UK túto jedinečnú príležitosť, ktorá bola navyše umocnená diskusiou s tvorcami a otcom zavraždeného študenta. Na otázky odpovedali režisér Teodor Kuhn, producent Jakub Viktorín, scenárista Jakub Medvecký a Daniel Tupý st.. Študenti sa počas diskusie dozvedeli napríklad motiváciu tvorcov, ktorá nebola finančná, ale bol ňou cieľ vyvolať v mysliach širokej verejnosti otázky nad aktuálnym dianím, čo by mohlo mať dlhodobý efekt. 

A o čom je vlastne snímka Ostrým nožom? Prináša príbeh o tom, ako neonacisti zavraždili jediného Ľudovítovho syna. Zronený otec sa potom nedokáže pozerať na nezmyselné kroky vyšetrovateľov a sudkyne, ktoré spôsobia, že páchatelia sú prepustení na slobodu. Sám sa teda púšťa do zasahovania do vyšetrovania, ale pri tom sa dozvedá skutočnosti, ktoré mu situáciu vôbec neuľahčujú. 

Foto: Univerzita Komenského