Kotleba – odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente

Kto je Marian Kotleba? Na túto otázku sa pokúsila nájsť odpoveď kniha Kotleba – odkiaľ prišiel a ako je možné, že sedí v parlamente. Autor Daniel Vražda je jedným zo zakladajúcich členov Denníka N a bývalým redaktor denníka SME. Dlhodobo sa venuje dianiu v banskobystrickom regióne.

Túto zelenú knižku v mäkkej väzbe rozhodne nemôžeme zaradiť medzi oddychové čítanie. Je však plná zaujímavých a dôležitých míľnikov zo života bývalého banskobystrického župana. Mapuje Kotlebovu mladosť, jeho štúdium, prvé zamestnania, ale aj prvé politické aktivity, mítingy, politické víťazstvá a prehry. Čitateľovi, ktorý si nie je celkom istý, čo je Marian Kotleba vlastne zač a čo je pravdy na jeho sľuboch a vyhláseniach, poskytuje kniha dostatočne obšírnu a ucelenú odpoveď. Pri prechádzaní jednotlivými kapitolami je citeľný obrovský rozdiel medzi slovami a činmi tohto kontroverzného politika.  Na konci knihy sa zrejme u vás vynorí otázka, ako je možné, že niekto ako on môže vykonávať verejnú funkciu.

Ide v podstate o politický životopis, ktorý môže byť užitočný pre každého, kto je na vážkach, či je Kotleba naozaj taký extrémista a populista,  alebo ho tak len vykreslili médiá.

Posledných pár strán je venovaných okrem zoznamu skratiek aj mennému registru, ktorý dnes v knihách nájdeme málokedy. Zaujímavá je aj kapitola Zdroje šíriace extrémizmus, dezinformácie a konšpirácie.

Ak aj vás zaujíma, ako je možné, že sa na prvý pohľad nevýrazný račkujúci chlapec z bystrického sídliska Sásová dostal tam, kde je dnes, tak túto publikáciu určite oceníte.

 

Foto: Veronika Bullová