Krásne a výrazne animovaný Malý princ vás privedie na cestu k znovuobjaveniu detstva

Novelu Malý princ (1943) od Antoine de Saint-Exupéry pozná nejeden z nás. Podarilo sa teda tvorcom vyrozprávať tento príbeh znova tak, aby udržal záujem detí a uchvátil dospelých?

Mark Osborn nám priniesol prvú celovečernú animovanú adaptáciu slávneho diela (Le Petit Princ, 1943, Antoine de Saint-Exupéry) o priateľstve, láske a skutočnom šťastí. Krásne a výrazne animovaný Malý princ, je príbeh starého muža, ktorý stále pôsobí ako dieťa, a dievčatka, ktoré je svojou mamou naprogramované, že je "dôležitým" kolieskom vo veľkom priemyselnom dušu usmrcujúcom svete. Excentrický ale dobrosrdečný sused, letec, dievčatku predstaví neobyčajný svet, v ktorom spoznal Malého princa. Na tomto mieste, kde je všetko možné, v predstavivosti malého dievčatka, začne cesta k znovuobjaveniu detstva.

„Tie najdôležitejšie veci sú oku neviditeľné“, začnime preto vidieť svojím srdcom.

Krásne a výrazne animovaný Malý princ vás privedie na cestu k znovuobjaveniu detstva

V spojení s krásnou animáciou vás niektoré scény pohladia na duši, iné vám pripomenú, aká úžasná je detská fantázia, zatiaľ čo ostatné vám zovrú srdce ako tŕnie so spomienkami na veci, na ktoré ste už zabudli; rovnako ako sa to stalo Princovi. Príbeh poukazuje na (nielen) dnešné problémy pri výchove detí a príliš rýchleho trendu dospievania, pri ktorých dospelí častokrát zabúdajú na krásy a nevinnosť detstva. Táto čarovná snímka plná nostalgických spomienok a pocitov vám to všetko zaručene pripomenie.

„Nie je zlé dospieť. Zlé je zabudnúť.“

Ak Saint-Exupéry ponúkol čitateľom drobný, chutnajúci štvorček delikátneho koláča, o ktorom predtým nikdy nepočuli, Netflix naservíroval už povedomé, voňavé, dobre vyvážené jedlo.

Niektorí môžu odmietnuť film ako príliš sentimentálny, ale dúfam, že aj ten najunavenejší z vás, sa nechá unášať príbehom "Malého princa".

Foto: www.artsfon.com