Sex Education: čo nám nepovedia v škole, ale každý by to mal vedieť

Len nedávno mala premiéru druhá séria úspešného seriálu od Netflixu Sex Education. Rovnako ako jej predchodkyňa, je plná príbehov, s ktorými sa vo veľa prípadoch dokážeme stotožniť. Aj preto zaraďujeme Sex Education medzi seriály, ktoré by mal vidieť každý, bez ohľadu na vek.

Aké je to byť “iný” 

Všetci to poznáme, ten istý príbeh. “On je, no….veď vieš čo.” To zakázané slovo, ktorého sa všetci boja. To, čo ničí tradičné rodiny a spôsobí infarkt u niektorých starých rodičov. Gay. 

Sexuálna orientácia väčšinou nebýva to, o čom sa často rozpráva v domácnostiach či v škole. 

Aj keď doba napreduje, u nás táto téma zostáva tabu. V Sex Education nájdeme diverzitu, ktorá často v seriáloch nebýva. Okrem gayov a lezieb nájdeme aj postavy s orientáciami, ktoré sú hlavne u nás doposiaľ neznáme. Ľudia, ktorí sa označujú ako pansexuáli či asexuáli si takto nájdu v “mainstreamových” médiách reprezentáciu, ktorú si zaslúžia. 

Diverzitu môžeme v seriály vidieť aj v iných podobách. Najdeme tam niekoľko postáv s inou farbou pleti ako je napríklad Eric, Otisov najlepší kamarát. Taktiež vykreslujú postavu fyzicky postihnutého Isaaca v pozitívnom svetle, na rozdiel od iných médií. 

Sex Education: čo nám nepovedia v škole, ale každý by to mal vedieť

Nájdu sa aj rodičia

Jean Millburn má problém nájsť si cestu k synovi. Obzvlášť, keď začne randiť s otcom jeho priateľky. Mnoho rodičov prežíva to isté, najmä, keď je ich dieťa v puberte. Rozdiel je možno v tom, že mama Otisa je až príliš otvorená hovoriť o veciach, ktoré s rodičmi často riešiť nechceme. Je celkom logické, že sa od nej dištancuje a v konečnom dôsledku jej nepovie skoro o ničom. 

S deťmi v stredoškolskom veku je často ťažké komunikovať a preto je tento seriál aj pre rodičov. Ukáže im, že je to normálne a treba to len vydržať. Zároveň im poskytne informácie o slovách či praktikách, o ktorých doteraz nepočuli a dozvedia sa niečo nové o súčasnom svete. 

Sex Education: čo nám nepovedia v škole, ale každý by to mal vedieť

Nie vždy je to o zábave

Najdôležitejšou scénou druhej série podľa mnohých je tá, v ktorej sa rozoberá sexuálne obťažovanie. Aimee sa po incidente snaží presvedčiť samu seba a okolie, že to je bežná vec a nič sa nestalo. No Mave ju presvedčí, aby muža z autobusu nahlásila na políciu. Neskôr zistí, že ju to poznačilo viac, než si myslela. Je dôležité, aby sme o tom vedeli, pretože obťažovanie a zneužívanie sa deje častejšie, než si myslíme. Určite by sme takéto záležitosti nemali brať na lahkú váhu. 

Ďalšou z “ťažších” tém, ktoré nájdeme v druhej sérii je závislosť od drog. Na matke Maeve môžeme vidieť, aké ťažké je začleniť sa späť do spoločnosti a získať si dôveru blízkych. Samozrejme, nie vždy sa to podarí a môžeme do toho spadnúť znova.

Sex Education: čo nám nepovedia v škole, ale každý by to mal vedieť

Prečo je teda dôležité, aby sme si ho pozreli všetci? 

Niektoré veci nám jednoducho v škole nepovedia. Sex Education nám ukázala bežné veci, ktoré sú stále tabu v pravom svetle. Každý z nás sa dokáže nájsť v životoch postáv a zistiť, že je úplne normálne nevedieť si poradiť. Nie každý má mamu, ktorá je odborníčka na vzťahy a sex ako Otis, takže táto téma nemusí byť vo vašej domácnosti samozrejmosťou. No, aj keby, nie každý sa cíti komfortne rozprávať sa o týchto záležitostiach so svojou rodinou, učiteľmi či dokonca kamarátmi. Takže Sex Education prináša odpovede na rôzne otázky, ktoré sa doma spýtať nechcete.

 

Reprofoto: YouTube